0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Şoferii care vor staţiona în intervalul orar 7:00-20:00 în dreptul şcolilor sau grădiniţelor riscă amenzi de până la 725 de lei, se arată într-un proiect de lege înregistrat la Senat care vizează modificarea Codului Rutier şi a Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Proiectul legislativ urmăreşte, între altele, introducerea în Codul Rutier (OUG nr. 195/2002) a unei prevederi legate de stabilirea unor spaţii special amenajate şi semnalizate pentru îmbarcarea sau debarcarea preşcolarilor şi şcolarilor, pe toate laturile de acces ale unităţilor de învăţământ. Aceste locuri vor putea fi utilizate pe o durată de 20 de minute, în intervalul 7:00-20:00, de cei care îşi lasă sau îşi iau copiii de la grădiniţe sau şcoli.
În această privinţă, proiectul stabileşte şi amenzi pentru şoferii, alţii decât cei îndreptăţiţi, care staţionează pe aceste locuri, în timpul zilei, respectiv de 4-5 puncte de amendă. Dacă avem în vedere că punctul de amendă este în valoare de 145 de lei, putem afla că amenda pe care o poate primi un şofer care staţionează pe unul dintre aceste locuri speciale este cuprinsă între 580 şi 725 de lei.
Proiectul de lege vizează şi alocarea în mod gratuit a cel puţin 5%, dar nu mai puţin de două, din numărul total al locurilor de parcare pentru femeile gravide sau pentru vehiculele care transportă copii în vârstă de până la 2 ani, lângă clădirile cu utilitate publică. Clădirile de utilitate publică pot fi şcoli, spitale sau clinici, bănci sau instituţii ale administraţiei publice. Aceste locuri ar urma să fie adaptate, rezervate şi semnalizate prin marcaje distinctive.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %