0 0
Read Time:3 Minute, 33 Second

După alegerile din 6 decembrie 2020, românii și-au pus întrebarea legitimă, cât câștigă un parlamentar din țara noastră. Parlamentul României este format din 465 de deputați și senatori care vor încasa câteva zeci de mii de lei. Salariul unui parlamentar este cuprins între 11.000 și 14.000 de lei net. Alte venituri consistente sunt alocate pentru diurnă, cazare, transport și telefon, dar și cheltuielile decontate de Parlament pentru activitatea din teritoriu. În total, un parlamentar poate câștiga lunar până la 40.000 de lei.
Ce salariu primește în fiecare lună un deputat/ senator
Potrivit institutiei, un deputat câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 10.951 și 13.993 de lei. Lista indemnizațiilor lunare și salariilor de bază ale deputaților, începând cu 1 septembrie 2020, arată că cel mai mare venit brut îl are președintele Camerei Deputaților, 23.920 de lei pe lună.
Deputaţii simpli, aşa cum e cazul majorităţii celor din Parlament, au o indemnizaţie netă de 18.720 de lei.
La Senat, cea mai mică indemnizație este de 10.951 de lei și cea mai mare este de 13.114 lei.
Pe lângă indemnizație și banii primiți pentru funcționarea cabinetului parlamentar, aleșii primesc, în funcție de situație, și diurnă pentru a participa la ședințe, diurnă de deplasare, bani pentru locuință și pentru combustibil. Fiecare deputat sau senator are dreptul la un abonament de telefonie mobila decontat de Parlament.
Câți bani primește un deputat/senator pentru chirie
Parlamentarii beneficiază lunar și de o sumă importantă pentru cazare. Suma este acordată lunar, pe toată durata mandatului și nu poate fi mai mică „de jumatate din indemnizatia bruta a deputatului, respectiv al senatorului”, adică cel puțin 10.000 de lei lunar.
Parlamentul acoperă și chiria birourilor parlamentare ale deputaților și senatorilor, facturile la utilități și salariile personalului angajat. Prin urmare, suma alocată pentru fiecare deputat în parte depășește 40.000 de lei pe lună.
Pe de altă parte, secretarul general al Camerei Deputaților are un salariu de bază de 20.194 lei, la care se adaugă sporul de 3.029 lei și vouchere de vacanță de 1.450 de lei.
În același timp, deputații cu funcție de directori primesc pentru munca lor 15.433 de lei și o indemnizație de 2.315 de lei.
Toate categoriile de personal angajat de la Camera Deputaților sunt eligibile pentru sporul de condiții vătămătoare, de la secretarul general din vârful ierarhiei până la muncitorul necalificat.
Un consultant parlamentar câștigă o indemnizație netă de circa 10.368 de lei pe lună, în timp ce un simplu șofer beneficiază de un salariu de 5.073 de lei, în condițiile în care salariul minim pe economie este de 2.230 lei.
Strungarul încasează și el în jur de 4.000 de lei lunar, iar tapițerul puțin peste 4.200 de lei.
Cât lucrează un parlamentar
Un parlamentar muncește, în medie, 3 zile pe săptămână în Parlament, iar restul activității și-o desfășoară în teritoriu.
Programul de lucru în Parlament începe de luni, de la ora 14:00, până miercuri la ora 18:00 și cuprinde activitatea în comisii și în plen. Uneori, săptămâna de muncă se prelungește și sunt programate ședințe ale comisiilor parlamentare și în zilele de joi.
Vacanța parlamentarilor
Parlamentarii au vacanță vara și iarna. Vara, ultima zi de sesiune parlamentară este la finalul lunii iunie. Excepție fac sesiunile extraordinare ale Parlamentului care pot prelungi programul deputaților și senatorilor. Lunile iulie și august sunt luni de vacanță.
De asemenea, de la mijlocul lunii decembrie până în februarie parlamentarii au vacanță de iarna.
În perioada sărbătorilor Pascale, de obicei Parlamentul nu muncește pentru 2 săptămâni.
În perioada campaniilor electorale parlamentarii pleacă în teritoriu.
Pensiile speciale ale parlamentarilor
Potrivit legii, „deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, (…) sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleaşi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.”
Pensiile speciale ale parlamentarilor sunt cuprinse între 2.000 și 13.000 de lei în funcție de numărul de mandate. Aproape 800 de foști parlamentari primesc pensie specială. Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în 2015.
În fiecare lună, Parlamentul plătește pensii speciale foștilor parlamentari în valoare de aproximativ 1 milion de euro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %