La fel ca la fiecare început de an, am încercat să stăm de vorbă cu edilii din comunele muscele pentru a afla cum a fost pentru administrațiile locale pe care le conduc anul trecut atât din punct de vedere al investițiilor cât și din punct de vedere al administrării într-un an provocator precum 2021. Mai pe scurt, am încercat să aflăm de la ei care au fost momentele dificile create de cele trei crize pe care încă le mai traversăm, ce urme au lăsat acestea și la final, așa cum era normal, i-am întrebat ce planuri au pentru acest an și aici nu ne referim la planurile de…. vacanță ci la investițiile pe care le vizează. În linii mari, am aflat care au fost provocările anului 2021 și care sunt certitudinile anului 2022. Și, primul edil care a răspuns întrebărilor noastre a fost cel din comuna Schitu Golești, Vasile Tudorel Miriță.
-Cum a fost anul 2021 pentru Administrația Locală Schitu Golești în ceea ce privește investițiile? Mai bun sau mai slab decât 2020?
„După doi ani dificili – 2020 și, mai ales, 2021 – îmi doresc revenirea la normalitate. Îmi doresc să se încheie criza medicală, dar şi criza economică, strâns legată de pandemie, cu creşteri substanţiale ale preţurilor, materialelor de construcţie şi ale altor bunuri, inclusiv alimentare, pe fondul creşterii facturilor de utilităţi. Pe lângă toate acestea, 2021 a fost un an dominat și de o criză politică internă care sper, de asemenea, să fi luat sfârșit, un prim semnal fiind acela că, după mulţi ani, avem deja un buget pentru 2022 – aprobat, promulgat și publicat la sfârșitul anului 2021. Dar, revenind la criza pandemică, consider că aceasta a fost cea mai mare provocare a anului 2021, căreia a trebuit să-i facă faţă sistemul medical, în primul rând, dar și autoritățile centrale, județene și locale. Și noi, la Schitu Goleşti, am militat pentru protecție și autoprotecție împotriva coronavirusului. Am organizat şi două sesiuni de vaccinare. La început de an, Schitu Golești figurează cu un procent de vaccinați de 30% în rândul cetățenilor cu vârste de peste 12 ani. Și cu toate acestea localitatea a fost zguduită de drame… De exemplu, trei familii au pierdut lupta cu boala, soții și soțiile acestora decedând unul după altul, la intervale de câteva zile sau chiar de ore. La Schitu Golești, în 2021 numărul deceselor s-a dublat față de anii precedenți – la o populație stabilă de 5.100 de locuitori. Cu toate acestea, autoritățile locale din Schitu Golești şi-au îndeplinit atribuţiunile în toate domeniile de activitate, exemplificând recensământul agricol sau domeniul investițional, efectuând cheltuieli de capital de peste șase milioane lei în infrastructura subterană, canalizare menajeră, sală de sport şcolară şi clădire socio-culturală – pentru a le aminti doar pe cele mai importante”.
– Care ar fi investițiile pe care marjați în 2022?
„Pentru 2022 ne propunem să finalizăm trei lucrări de investiție începute în 2021, importante, pentru care avem asigurată sursa de finanțare. Astfel, se va finaliza al doilea tronson al rețelei de canalizare menajeră şi stația de epurare, pe partea dreaptă a DN 73 Piteşti-Câmpulung, cu opt km de reţea, dintre care mai avem de executat trei km de rețea, cu căminele de vizitare și racordurile individuale până la limita proprietăţii private, cu sume provenind din bugetul local şi împrumutate. De asemenea, se va finaliza clădirea socio-culturală din satul Lăzăreşti, cu multiple funcţiuni – muzeu etnografic cu un colț de minerit, arhiva primăriei, vestiare şi grupuri sanitare pentru sportivi, sală pentru pregătirea ansamblurilor populare, bibliotecă, clubul pensionarilor – sursa de finanțare fiind fonduri europene prin PNDR şi cofinanțare din bugetul local. Și al treilea obiectiv care se va finaliza este sala de sport de la Școala Gimnazială Lăzăreşti, sursa de finanțare fiind fonduri europene, prin POR, axa investiții în educație. În plus, la începutul anului va începe construirea sălii mari de sport de la Școala Gimnazială Schitu Goleşti, cu 102 locuri în tribună, finanţată de CNI, cu valoarea de investiţie de 6,5 milioane lei – pentru care finanțatorul a emis ordinul de începere la 15 noiembrie 2021. Mai avem în program patru extinderi ale reţelei de gaze naturale pe patru străzi laterale din satele Valea Pechii şi Lăzăreşti, însumând 450 m.l., finanțarea făcându-se integral de operatorul de distribuție gaze cu care s-a semnat contractul de investiţie în luna decembrie a anului trecut. Totodată, avem speranțe pentru obținerea finanțării în cadrul Programului Național „Anghel Saligny” pentru canalizarea menajeră, etapa III, pe străzile laterale, însumând 12,5 km de reţea şi, de asemenea, dorim continuarea demersurilor şi a paşilor pentru introducerea reţelei de gaze naturale în satul Loturi cu 110 gospodării și 330 persoane. Numai amintind lucrările în execuție şi viitoare, preconizăm că 2022 va fi un an mai bun pentru Schitu Goleşti la capitolul investiţii”, a declarat edilul Vasile Tudorel Miriță