Problema locuinţelor sociale este una arzătoare şi continuă să pună în dificultate pe aleşii noştri care se vede treaba, oricât s-ar strofoca nu-i găsesc rezolvare. Faptul că de ani buni „chiriaşii de lux” ai Primăriei îşi bat joc atât de locuinţe dar şi de noi toţi restul cetăţenilor corecţi care ne plătim la timp toate taxele şi impozitele iar ei se dau „loviţi” la portofel şi refuză din sărăcie sau nesimţire să-şi plătească „bruma” de chirie impusă reuşind să acumuleze datorii astronomice şi să ajungă să fie evacuaţi este un lucru cunoscut şi de altfel, a fost de foarte multe ori adus în discuţie și în mandatele precedente edilului Elena Lasconi. Toți foștii edili ai Câmpulungului s-au lovit de această mare problemă. Culmea tupeului ajunge la unii dintre ei până într-acolo încât după ce au fost evacuaţi din casele aflate în buricul oraşului vin iarăşi la Primărie şi cer un acoperiş deasupra capului dar au pretenţii ca locuinţa să fie musai în centru, că altfel, nu acceptă. Ei bine, în cadrul ședinței de Consiliu Local de luna trecută, Sergiu Cicu, care de altfel, a făcut parte din Comisia socială în mandatul trecut, a adus iarăși în atenția edilului Lasconi acest subiect fierbinte: locuințele sociale ” Am solicitat încă de acum 4 ani, un lucru care bănuiesc că nici azi nu s-a realizat. De la cei care se ocupă de locuințele sociale, să avem o situație foarte clară, câte sunt, câte sunt reabilitate? De ce ridic această problemă? Unii le-au primit așa cum sunt cu condiția să le facă dumnealor, știind că Primăria nu are posibilități, etc.Merge foarte greu această chestie la  ceea ce înseamnă partea de aparat administrativ „

Elena Lasconi:  „Domnul consilier, nu este așa. Primăria nu mai are decât 13 locuințe sociale iar solicitări sunt peste 400.Și cei care fac parte din Comisia socială știu foarte bine.Nimeni nu le pune la dispoziție o locuință care nu este făcută. Eu vă spun că am avut niște locuințe absolut îngrozitoare, în care ieșea canalizarea în chiuveta de la bucătărie.Vă pot arăta fotografii înainte și după.Am spus că nu este posibil așa ceva.Nu s-au reabilitat înainte dar acum se face acest lucru. Dar, în situația în care există persoane care nu doresc să mai aștepte toată procedura pe care trebuie s-o facem noi, pentru că durează câteva luni, au acceptat și au cerut că le fac ei.Nimeni nu le oferă o locuință care nu deste conformă. Și la mine , la audiențe vin persoane cu copii în brațe, cu copii după ele. Înțeleg, dar există familii care sunt pe primele locuri, cu copii cu handicap, cu boli grave, cu cancer, cu părinți care nu pot să lucreze. Punctajele astea nu sunt făcute după ureche.ci după gravitatea cazului”

 Cum problema este una care „strânge”, găsirea unei soluţii rapide este o necesitate care ar trebui să le producă insomnii aleşilor noştri. Ei bine, consilierul Nicolae Dumitrescu care a făcut parte din Comisia Socială în mandatul trecut şi s-a lovit de această „cutumă” a venit cu o propunere care dacă ar fi luată în calcul, ar putea rezolva această problemă a lipsei locuinţelor sociale. Acesta îi  propunea edilului Ţâroiu la acel moment,  luarea în calcul a cumpărarea a cel puţin 15 locuinţe de pe piaţa liberă şi constituirea în acest sens a unui buget separat pentru acest proiect. Cu o propunere pertinentă a venit atunci și  consilierul local PNL Ionel State care propunea ca Edilul şi Primăria să-şi unească forţele şi să evacueze toţi restanţierii atât la chirie cât şi la apă şi locuinţele lor să fie date altor cetăţeni care le merită dar care sunt şi buni platnici. 

Nicolae Dumitrescu: „Revin şi rog insistent ca în acest buget să fie prevăzută o sumă pentru cumpărarea a circa, după părerea mea, 15 apartamente care ar putea rezolva problema socială a cetăţenilor fără locuinţă. Nu pentru cei cu mofturi, pentru că sunt şi din aceştia. Am avut timp să întâlnim foarte mulţi dintre aceştia, cu mofturi. Aici, vorbim despre cei cărora efectiv au nevoie de aceste locuinţe. Sunt oameni de bună credinţă, care lucrează cel puţin unul dintre soţi, au doi, trei, patru copii care locuiesc într-un apartament cu două camere împreună cu părinţii. Pe ei trebuie să-i rezolvăm şi această rezolvare cu tot respectul pentru o etnie care crează probleme, însă şi aici, trebuiesc diferenţiate lucrurile. În cazul în care aceste locuinţe vor fi repartizate corect, cu respectarea legii de la preluare şi până la distribuire nimeni nu va îndrăzni să ne întrebe vreodată de ce am acordat aceste locuinţe oamenilor necăjiţi care nu au unde să locuiască.Aşadar, insist să creaţi un spaţiu bugetar pentru achiziţionarea acestor locuinţe pe care să le dăm oamenilor care merită, care muncesc, nu celor care stau cu mâna întinsă. Este cea mai rapidă metodă. Această soluţie rezolvă foarte repede problema socială a acestor oameni „

Ionel State: „Sunt total de acord cu dumnealui pentru că avem un deficit de locuinţe sociale dar să ştiţi că totodată avem foarte multe locuinţe date către chiriaşi şi mi-aş dori o cooperare între societatea Edilul şi Primărie pentru că sunt foarte mulţi datornici, lăsând la o parte pe cei care sunt datori la chirie, care pot fi evacuaţi pe cale legală în urma unei hotărâri judecătoreşti şi atunci am avea o mulţime de locuinţe dar pe deasupra toţi aceşti chiriaşi sunt aproape toţi cu datorii la Edilul. Dacă se face o acţiune comună şi se merge pe evacuare că până la urmă şi societatea Edilul aparţine tot Consiliului Local se poate face rost de foarte multe locuinţe care să fie date chiriaşilor serioşi care-şi doresc o casă dar sunt şi buni platnici.”

Lasă un răspuns