Câmpulungul – capitala scrisului românesc
Anul 2021, va fi cu siguranță un an mare de mare însemnătate pentru Câmpulung și implicit, câmpulungeni și asta pentru că actualul primar Elena Valerica Lăsconi și-a propus să nu treacă nepăsătoare peste un an de mare însemnătate pentru noi, 1521-anul când Neacșu îi trimite judelui Brașovului o scrisoare care în timp, s-a dovedit a fi cel mai vechi document păstrat scris în limba română. Ea a fost găsită de Nicolae Iorga, la începutul secolului nostru, în Arhivele Braşovului și poartă denumirea de „Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung“. Cu ea a intrat Câmpulung în conștiința întregii țări. Pentru că în acest an se împlinește o jumătate de mileniu de la apariția primului text în limba română, autoritățile locale vor să organizeze un amplu eveniment, primarul Lăsconi declarând că i-a în calcul și scoaterea unei monede comemorative. În acest sens, ieri, primarul Elena Valerica Lăsconi și viceprimarul Nicolae Zaharia au purtat discuții la București pe tema acestui eveniment cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, conducerea Academiei Române, Victor Voicu, conducerea Arhivelor Naționale, președintele Cristian Anița, cu consilierul pe Cultură al președintelui României, Sergiu Nistor.
„Cu numele întreg îl cunoaştem încă din timpul domniei lui Vlad cel Tânăr (1510-1512), dintr-un document care îl menţionează ca având un proces de datorii cu negustorii braşoveni. Se pare că el însuşi făcea negoţ cu mărfuri turceşti şi avea oameni anume de le petreceau, din sudul Dunării, prin Ţara Românească şi, de aici, în oraşele din Transilvania. Aşa s-ar explica legătura cu judele Braşovului, care şi-l făcuse corespondent informator în legătură cu manevrele armatelor turceşti.”, scrie Ion Rotaru în lucrarea „Literatura română veche”, Bucureşti, 1981.
Scrisoarea lui Neacşu era destinată judeţului cetăţii Braşovului, Hans Benkner, care era pus în gardă că Soliman al II-lea Magnificul „au eşit den Sofiia”, eveniment pus în legătură cu campania de cucerire a Ungariei. Documentul, care punctează mişcările militare otomane la Dunăre şi traversarea Ţării Româneşti de către unul dintre cei mai activi colaboratori ai sultanului, se pare că a fost redactat în 29-30 iunie 1521, la Dlăgopole, numele oraşului Câmpulung Muscel în limba slavă. Cel mai vechi document scris în limba română se păstrează şi în prezent la Arhivele Naţionale ale judeţului Braşov.