0 0
Read Time:4 Minute, 43 Second

Pe 27 aprilie 2021, unul dintre cunoscuții lideri revoluționari câmpulungeni și aici ne referim la Serafim Cotenescu -preşedinte al Asociaţiei 22 Decembrie 1989 Câmpulung Muscel a rămas simplu cetățean al Câmpulungului după ce președintele României, a semnat decretul de retragere a titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989”. Pe lista neagră, alături de el se mai află alți cinci „mari revoluționari” care au fost acuzate și condamnate definitiv pentru săvârșirea infracțiunii de corupție. Cei cinci sunt: George Costin-preşedinte al Asociației Decembrie 1989 Metrou România, Gheorghe Băcoi-vicepreşedinte al Asociației Decembrie 1989, Aurel Postelnicu- secretar general al aceleiaşi asociaţii, Mihai Bolocan- vicepreşedinte al asociaţiei şi preşedinte al Filialei Buzău și Florentina Costin- care mai concret au fost acuzați că au constituit un grup infracțional organizat ce avea ca scop obținerea direct sau indirect, de beneficii financiare în întocmirea dosarelor de revoluționar și mai apoi, de atribuirea titlurilor care se făceau pe…ochi frumoși. După ani de procese, toți cei șase, au fost condamnați, Serafim Cotenescu primind 3 ani de închisoare și 3 ani de interzicerea unor drepturi, executarea pedepsei fiind suspendată sub supraveghere pe durata a 8 ani, termen de încercare. Această condamnare a făcut ca la cererea Secretarului de Stat pemntru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist, președintele României, să semneze Decretul nr. 528/27 aprilie 2021 prin care celor șase să li se retragă titlul de ” Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989″, și implcit, pierderea indemnizației de revoluționar.
Pentru împrospătarea memoriei, vă facem un scurt istoric a ceea ce a însemnat ” Fabrica certificatelor de revoluționar ”

Procesul a durat șase ani

Şase ani a durat procesul în dosarul în care unsprezece persoane au fost acuzate de infracţiuni de corupţie săvârşite în legătură cu preschimbarea certificatelor de revoluţionar. Printre acestea s-au aflat George Costin, preşedintele Asociaţiei de Revoluţionari 1989 Metrou România şi fost secretar de stat pe problemele revoluţionarilor, dar şi Serafim Cotenescu, fost şi actual preşedinte al Asociaţiei 22 Decembrie Câmpulung. Declanşată în iunie 2012 la Curtea de Apel Piteşti, procedura a fost încheiată, la rejudecare, în apel, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Hotărârea definitivă s-a dat pe 28 iunie 2018 şi a prevăzut pedepse mai blânde în comparaţie cu cele date după prima desfăşurare a procesului.
Procesul a început în iunie 2012, la Curtea de Apel Piteşti, atunci când procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a celor unsprezece. În rechizitoriu se preciza faptul că, în perioada 2009-2011, George Costin, preşedinte al Asociației Decembrie 1989 Metrou România, Mihai Bolocan, vicepreşedinte al asociaţiei şi preşedinte al Filialei Buzău, Serafim Cotenescu, preşedinte al Asociaţiei 22 Decembrie 1989 Câmpulung Muscel, Gheorghe Băcoi, vicepreşedinte al Asociației Decembrie 1989, Aurel Postelnicu, secretar general al aceleiaşi asociaţii, Marin Gheorghe Preda Valentin, inspector I în cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, şi Ciulinaru Vasile, conducător auto la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, la iniţiativa inculpatului Costin George, au constituit un grup infracţional organizat care a funcţionat în această perioadă în mod coordonat în scopul obţinerii direct sau indirect de beneficii financiare pentru membrii grupului. Grupul infracţional a fost organizat în perioada în care persoanele deţinătoare de certificat de revoluţionar în baza Legii nr. 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia urmau să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea nr. 341/2004. În cauză se mai aflau alte patru persoane.
Liderul revoluționarilor din Muscel a stat un an și două luni după gratii
Musceleanul Cotenescu a fost arestat preventiv în 2012, după ce aflase de începerea investigaţiilor în caz. La un moment dat trecuse el de partea anchetatorilor, dar în sensul invers, încercând să afle amănunte despre trecutul procurorului Radu Sevastian, unul dintre magistraţii implicaţi în cauza instrumentată de DNA. Liderul revoluţionarilor din Muscel a stat după gratii un an şi două luni, fiind eliberat sub control judiciar în aprilie 2013. La finalul acelui an a intervenit şi prima condamnare: cinci ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. În plus, condamnatul trebuia să plătească 45.000 de lei cheltuieli judiciare către stat. Apoi, în apel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat sentinţa şi a dispus rejudecarea cauzei. O rejudecare care a început în februarie 2015 şi care s-a finalizat cu o altă pedeapsă faţă de cea pronunţată în primul proces: patru ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de nouă ani. Numai că s-a ajuns din nou în apel, și a fost dată ultima hotărâre. În baza Legii nr 39 din 2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, lui Serafim Cotenescu i s-au descontopit pedepsele de 4 ani închisoare şi 3 ani interzicere de drepturi pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi cea de 11 luni pentru complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, infracţiune săvârşită în formă continuată. Rejudecând, instanţa a redus pedeapsa de 4 ani la 3 ani, a contopit-o cu cealaltă şi a aplicat pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare şi 3 ani interzicerea unor drepturi. S-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Argeş pe un termen de încercare de 8 ani, perioadă în care trebuie să se supună unor măsuri de supraveghere precum anunţarea schimbării domiciliului şi orice deplasare care depăşeşte opt zile. Şi ceilalţi acuzaţi au beneficiat de reducerea pedepselor. Costin a primit 3 ani cu suspendare, după ce fusese condamnat la 5 ani cu executare, iar doi inculpaţi au fost achitaţi.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %