0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Uniunea Europeană a decis ca, începând cu acest an, să nu se mai treacă de la ora de vară la cea de iarnă. Acest lucru presupune ca ultima schimbare a orei să se facă la sfârșitul lunii martie, în ultima duminică, iar în octombrie să nu se mai revină la ora de iarnă. Mai multe state membre UE au anunțat, deja, ce decizie a luat, dar oficialii români nu au comunicat nimic până acum. Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a explicat care este procedura și ce trebuie să facă și România în acest sens: ”Statele care vor să rămână pe ora de vară schimbă ultima dată ora acum în ultima duminică din martie. Iar cei care vor să rămână pe ora de iarnă vor schimba ultima dată în octombrie. Așa ar trebui să procedeze și România, iar țara noastră trebuia să anunțe Uniunea Europeană până în aprilie 2020. Toate statele membre trebuiau să anunțe. Există niște măsuri care trebuie armonizate la nivel european, inclusiv ceea ce înseamnă transport transfrontalier, program avioane, etc. Mai mult, conform Amendamentului 14, pentru limitarea la minimum a perturbărilor, printre altele în sectorul transportului, în cel al comunicațiilor și în alte sectoare implicate, statele membre ar trebui să notifice Comisiei până la 1 aprilie 2020 eventuala lor intenție de a-și schimba propria oră standard în ultima duminică din octombrie 2021”, a declarat Tudor Ciuhodaru.
Schimbarea orei de vară crește riscul de infarct sau suicid

”Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an, mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid.
a) riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de 3 zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;
b) Totodată creşte riscul de suicid timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilități psihoemoționale.
Modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţionează prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări”, a mai precizat Tudor Ciuhodaru.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %