Așa cum a promis în ședința extraordinară de la mijlocul săptămânii acesteia, edilul Lăsconi, s-a întors de la Ministerul Dezvoltării cu banii pentru construirea Pieței Centrale
Iată că după 10 ani, în sfârșit, va începe construirea Pieții Centrale, un proiect care a dat mari bătăi de cap foștilor edili, dar și actualului. În ședința extraordinară de miercuri, edilul Lăsconi și viceprimarul Zaharia au explicat de ce a fost nevoie ca acest proiect să se refacă tocmai când toată lumea era convinsă că gata, s-a spart ghinionul și oamenii se vor apuca de treabă. Numai că asemenea proverbului „Să nu zici hop, până ce nu ai sărit!”, a mai fost nevoie de un…bob zabavă pentru ca acest lucru să devină realitate. O banală șarpantă ce acoperă clădirea administrativă a Pieții a fost „hiba” pentru care a trebuit să se refacă proiectul și astfel indicatorii tehnico economici să fie modificați și actualizați, urmând ca acestă șapantă să fie făcută cu bani de la bugetul local, condiție necesară pentru ca proiectul să primească finanțare. Așa că, s-a trecut și peste acest hop și iată că azi, 23 aprilie, într-o zi importantă pentru creștinii ortodocși din România, Sfântul Gheorghe, Elena Lăsconi și viceprimarul Zaharia au învins „balaurul” birocrației și au venit acasă cu banii(pe hârtie) ca să ne înțelegem, pentru că CNI se va ocupa de finalizarea acestei investiții, noi nu mai trebuie decât să predăm amplasamentul după dărâmarea halei. Tatiana PETRESCU
Elena Lăsconi: „Am avut o surpriză foarte urâtă. În timp ce eram la acea ședință și prezentam cu entuziasm acest proiect și spuneam: în sfârșit, după 10 ani, va începe construcția unei noi piețe, am avut ” ghinionul ” să dăm acolo peste niște super specialiști. A fost o doamnă care ne-a întrebat dacă avem mai multe documente. Din nefericire, am dat peste o „hibă” a proiectului. Atunci când a fost proiectată hala, s-a luat în considerare o șarpantă, un acoperiș peste o clădire care din punctul meu de vedere nu are ce căuta acolo.Este vorba de clădirea din spatele Pieții cu cele câteva birouri. La expertiza tehnică s-a dovedit că prezintă risc seismic și că trebuie consolidată și că nu putem face nicio șarpantă, niciun acoperiș dacă acea parte a clădirii nu va consolidată. Și atunci, a trebuit să modificăm proiectul și să scoatem șarpanta din proiectul CNI-ului și noi să ne asumăm prin HCL că vom face noi consolidarea acelei clădiri din spate și atunci se modifică și indicatorii tehnico economici. Sperăm ca vineri(23.04.2021) să obținem finanțarea de la Ministerul Dezvoltării”.
Viceprimarul Zaharia a explicat pe larg ce presupune această modificare a indicatorilor tehnico economici: „în momentul în care s-a făcut proiectarea au fost luate în discuție trei puncte: C2, C3 și C4. Noi avem ca obiectiv să reabilităm C2 și C4 , C2 este clădirea din spate-administrativ, 70mp. Problema a fost în felul următor: în ianuarie 2021, s-a făcut o expertiză tehnică pentru tot ce înseamnă C2, C3 și C4.În momentul în care s-a făcut expertiza tehnică, la C3, s-au stabilit următoarele lucruri: să se intervină pe consolidare, să se pună acea șarpantă dar problema este că C3 a fost luat în considerare de proiectant doar ca să-l integreze arhitectural lui C2 și C4, motiv pentru care șarpanta care era prevăzută, nu se ridică la o sumă foarte mare și încurca tot proiectul. Așadar s-a stabilit ca noi, să ne asumăm construirea aceslei șarpante astfel încât proiectul să poată merge mai departe. Alături de doamna primar s-a stabilit următoarul lucru: CNI-ul, evident că fiind subordonat Ministerului Dezvoltării are un anumit buget și Piața este inclusă în acest buget. Dacă noi am fi trenat cu acest proiect, probabilitatea ca Piața să fie reabilitată cred că nu mai exista. Eu nu cred că pentru Primăria Câmpulung este vreun impediment pentru ca să-și asume construirea acelei șarpante, că aici este problema!”
Iată ce scria astăzi pe Facebook, Elena Lăscoi, după ce a semnat finanțarea pentru construirea Pieții Centrele: „Gata. După zece ani de blocaje și nici nu mai spun ce…am obținut avizarea Consiliului Tehnico Economic de la Ministerul Dezvoltării. Urmează ca CNI să implementeze proiectul. Pe scurt, vom avea o piață centrală nouă și mai ales, sigură. Nu a fost ușor, însă nu ne mai uităm în urmă. Avem treabă! E un semn bun, astăzi de Sf. Gheorghe. La mulți ani sărbătoriților! Să ne bucurăm, zic!”