0 0
Read Time:3 Minute, 8 Second

Zilele trecute, Muzeul Municipal Câmpulung, a găzduit vernisajul expoziției cu temă istorică
” Călătorii vizuale în istorie” a lui Cătălin Drăghici-președintele Asociației Histria Renascita alcătuită din peste 50 de lucrări reprezentând istoria României de la daci până în secolul XX. De altfel, acest vernisaj îl putem numi debutul expozițional al artistului plastic pentru care a trudit peste un an și jumătate și timp de o săptămână, iubitorii de istorie și de frumos pot să admire aceste lucrări pe simezele Muzeului Municipal. Alături de artist au fost prieteni, colegi dar și fostul director al Muzeului Municipal Curtea de Argeș, Ștefan Dumitrache.


Alexandru Oprea-managerul Muzeului Municipal Câmpulung: „Dacă ar fi să ne gândim puțin, istoria prima dată, a fost vizuală și apoi, a devenit arheologică și scrisă. Încă de pe vremea picturilor rupestre putem vorbi despre faptul că istoria așa cum a fost ea consemnată, a fost în primul rând, vizuală. Și avem suficiente exemple în timp care să demonstreze că relația dintre arta plastică, între desen , între exprimarea grafică și istorie. M-aș duce și mai departe și aș spune că arta plastică este de fapt, cea care ne trasformă istoria în poveste.Pentru că arta plastică când vine vorba de istorie, spune o poveste. Și, din punctul ăsta de vedere că faptul că Drăghici Cătălin și-a ales să-și facă debutul expozițional la muzeul nostru este pentru că aceasă Secție se numește Secția de Istorie „

Artistul plastic, Cătălin Drăghici: „Nu pot să vă spun decât că ilustrația istorică cred eu, că este obligată să coreleze, să facă o conexiune cât mai profundă între actul artistic, adică între un desen și o grafică în care detaliile trebuie să fie foarte bine puse în valoare și partea de documentație istorică.Pentru că vă recunosc, în cazul celor mai multe dintre lucrări, partea de documentare a durat mai mult decât partea de realizare a lucrării propriu zise. În spatele fiecărei lucrări, în funcție de complexitate, a stat poate și peste o săptămână de documentare , eu totuși, fiind absolvent de istorie, profesor de istorie și sunt oarecum familiarizat cu multe dintre detalii dar tot a trebuit să le caut pentru că sunt detalii la prima vedere, nesemnificative dar dacă informațiile nu sunt bine căutate și puse la punct, ilustrația istorică nu are acuratețea pe care ar trebui s-o aibă. Vă invit să vă uitați la fiecare, să le admirați, dacă și pentru dumneavoastră istoria și ilustrația istorică reprezintă domeniul de interes”, a declarat artistul plastic.

Fostul director al Muzeului Municipal Curtea de Argeș, Ștefan Dumitrache: „Există niște manageri de muzee inovativi și aici, Alexandru Oprea, este unul dintre cei mai buni”
” Dacă era doar opera artistică, erau desene cu inspirația artistică și atât. Aici, este reconstituire istorică pentru că s-a lucrat la detalii și ce n-a adus aici, Cătălin, este cu adevărat istorie. Vreau să vă spun că la nivel european, suntem probabil, singura țară care are sub trei ore de istorie/săptămână. Toate celelalte țări au 3 și 4 ore /săptămână. Ca să salvăm ceva din istorie, din cunoștințele despre istoria acestei țări au apărut în țara noastră niște manageri de muzee inovativi și aici, Alexandru Oprea, este unul dintre cei mai buni, trebuie să recunosc, ăsta-i adevărul și nu numai el. Mai avem oameni care au înțeles că trebuie istoria făcută și altfel. Și au mai apărut niște luptători de data asta și eu îi consider „ultima redută” în păstrarea probelor istorice, cei care pe tot frontul acesta de minciună și de demonizarea românilor, ei luptă pentru adevăr.Sunt oameni care ne dau exemplu în fiecare zi prin ceea ce fac că istoria trebuie să rămână vie, că istoria noastră este o istorie plină de evenimente frumoase și oameni frumoși „ , a declarat acesta.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %