0 0
Read Time:7 Minute, 23 Second

Invitatul rubricii noastre pentru a doua oară, este cunoscutul balerin, actor şi artist,Thury Ștefan iubit mai ales pentru rolul excelent făcut în filmul „Nea Marin Miliardar”. Romantic incurabil, aşa cum s-a autodefinit, fire boemă,balerinul, actorul şi artistul dar mai ales, omul Thury Ștefan a ştiut să-şi trăiască viaţa la extrem şi să se dăruiască în totalitate pasiunilor sale baletul şi metaloplastia devenite peste timp carte de căpătâi. Tatiana PETRESCU

# Un copil cu o fantezie debordanta

„Am mers la şcoală la 6 ani. Eram foarte mic şi-mi aduc aminte că după prima pauză, eu plecam acasă. Şi aşa am făcut timp de o lună de zile. La un moment dat, învăţătoarea a venit la mama şi i-a spus să mă lase acasă pentru că sunt prea mic. Însă, am fost un copil cu foarte multă fantezie. De mic copil, mi-a plăcut să imit artiştii din filmele văzute de mine. Îmi amintesc că pe vremea mea, erau în mare vogă filmele de cowboy cu John Wayne. Şi pentru că îmi plăcea foarte mult să merg la cinematograf dar nu aveam bani întodeauna, găseam metode de bun simţ pentru a-mi procura banii necesari. Plecam de acasă şi mă aşezam în faţa caseriei cu vreo doi, trei bănuţi în mână pe care îi tot număram supărat. Atunci când mă vedeau cei mari, mă întrebau câţi bani îmi mai trebuiesc şi aşa făceam rost de ei şi intram la film. Intotdeauna am avut o fantezie debordantă dar de bun simţ.”

#Mai întâi, la operă şi apoi, la balet

„O mătuşă din partea lui tata a fost cântăreaţă de operă la Timişoara fiind una dintre cele mai cunoscute soprane din acel timp, Elena Botez se numea și , într-o zi, mi-a spus: ” Băi, eşti unul dintre nepoţii mei care eşti tare al dracului. De învăţat nu-ţi prea place, toată ziua eşti prin parc şi pe străzi, te plimbi cu tramvaiele,tragi clopotele, lasă că te duc eu la operă”. Și, m-a dus într-o seară, s-o văd la Opera din Timişoara, unde am fost copleşit de luxul pe care l-am văzut. Pentru că acolo, nu intra oricine, bărbaţii purtau frac, mănuşi albe,papion, iar doamnele îşi etalau bijuteriile şi toaletele. Am stat ce-am stat, dar în scurt timp, m-am plictisit şi am plecat. Mătuşa a continuat să mă ducă dar curând şi-a dat seama cu nu este ceea ce-mi place. Aşa că s-a gândit să mă ducă la balet.”

# „Nebunul satului” primul rol de compoziţie

„După un timp, un maestru de balet, avea nevoie de un personaj foarte important în piesa
” Pricumicium”, de Zeno Vancea – „Nebunul satului” care trebuia să fie jucat de un copil. Şi-a adus aminte de mine şi ştiindu-mă în permanenţă sub pian, s-a uitat după mine şi m-a strigat. Aşa am fost distribuit, la 14 ani, în primul meu rol de compoziţie. Am intrat în pielea personajului din prima, fiindu-mi foarte uşor. Atunci când a văzut cât sunt de talentat mi-a dat un alt rol în Evghenin Onedin. Aveam 18 ani, şi deja eram mai bun decât mulţi angajaţi ai teatrelor. Puiu Fonta m-a întrebat într-o zi dacă pot interpreta un rol din Faust. I-am spus că încerc şi mi-a ieşit excelent.”

# Imitator fidel al lui Charles Chaplin

„Trebuie să spun faptul că niciodată nu am făcut numai balet. Întodeauna dansurile mele au avut o tematică iar cel pe care-l imitam foarte bine şi-mi plăcea să fac acest lucru cu mare plăcere a fost binecunoscutul actor Charles Chaplin. Ţin minte că era tramvaiul 7 care trecea pe la mine şi-l aşteptam. Mă îmbrăcam la fel ca el şi până la venirea lui, mă sprijineam în baston şi mergeam schiopătând.Când mai aveam de parcurs doi paşi până la uşa tramvaiului mă aruncam pur şi simplu în el. Cum eram scurt, agăţam bastonul de bară şi mă ţineam apoi, de el. Toată Timişoara mă cunoştea.”

# Rolul din „Nea Mărin” luat la noroc

„M-a chemat marele Gopo ştiindu-mă talentat să fac mişcările pentru „Brocuţa Oak” şi eram la Buftea. Am trecut prin faţa MGS să intru în alt studio.M-a oprit Sergiu Nicolaescu şi m-a întrebat: „Ce ştii să faci?”. „Cum ce ştiu să fac, l-am întrebat eu?”. „De unde eşti?” m-a întrebat din nou. „De la Tănase”, i-am răspuns eu. „Ce faci acolo?”. „Sunt balerin”. „Ia, improvizează ceva să văd ce poţi să faci!”. După ce m-a văzut, a zis: „Gata, ăsta e bun, luaţi-l!”. Mi-a spus să mă duc la secretariat să comptetez contractul şi apoi, am început filmările. Am mai jucat în ” Actorul şi sălbaticii!”, „Veronica”, ” Fram ursul polar”, „Veronica se întoarce”, „Punga cu libelule”.

# Trei neveste oficial şi restul, fără număr…

” Am fost căsătorit de 3 ori. Prima mea nevastă a fost Anca Pandrea cu care am fost căsătorit 2 ani şi jumătate. După ce ne-am despărţit, am dus o viaţă de boem şi timp de 18 ani, am fost liber. Atunci m-am căsătorit cu o colegă, o balerină cu care am colindat în toată lumea.Mi-a făcut 2 copii şi aşa m-a păcălit s-o iau de nevastă. Îmi amintesc că în timp ce ne aflam în Italia, m-a lăsat numai cu paşaportul. Mi-a golit contul din bancă, mi-a luat maşina, toate bijuteriile şi a fugit, de fapt a rămas în Italia. Totul a fost premeditat pentru că aranjase cu maică-sa să aibă grijă de copii, care erau micuţi. M-am întors în ţară şi a trebuit să mă apuc serios de muncă pentru că nu mai aveam nimic.M-am întors la Timişoara, unde m-am angajat la barul de noapte al unui prieten.Aici câştigam cam 6000 de lei”.

# Mioara – o redută greu de cucerit

„Dacă nu era Mioara, acum eram un boschetar vesel. Mioara era actriţă dar nu prea era abordabilă. Avea restaurantul ei unde mergea, hotelul ei, masa ei unde mânca, şoferul ei şi era distantă. M-am dus acolo cu amicul meu, patronul barului şi am văzut-o. Mi-au rămas ochii la ea. M-a întrebat dacă vreau să-mi facă cunoştinţă cu ea şi bineînţeles că am acceptat. Am băut împreună o cafea după care ea a plecat. Nu am reuşit să stau prea mult de vorbă cu ea. Ea lucra la Teatrul de Estradă unde eu eram profesor. Balerinele tot îi povesteau de mine şi până la urmă au făcut-o curioasă să afle mai multe despre mine. Într-o zi, în timp ce mă aflam în aceeaşi cafenea vine ea şi eu cum eram în permanenţă pus pe şotii zic: „Faceţi loc că vine nevastă-mea!”. A trecut, s-a uitat la mine şi atât. Dacă am văzut eu că nu am nicio şansă, într-o seară, numai ce luasem banii mi-am luat prietenii şi am mers la restaurant să facem chef. Ea era acolo. M-am dus la barman şi l-am întrebat ce bea şi i-am trimis o sticlă de Cinzano şi o floare. Le-a primit dar nu a zis nimic. La un moment dat, am întrebat-o unde stă şi dacă nu mă invită pe la ea. A acceptat să vin şi seara încărcat cu de toate am plecat spre ea. M-a primit foarte frumos, mi-a pregătit masa cu lumânări, s-a dus în bucătărie, mi-a pus muzică şi până să vină ea eu am luat un creion şi am început să desenez pe un perete. I-am făcut un cap de Iisus şi am scris nişte versuri iar deasupra tocului de la uşă, data: 29 decembrie 1985. De atunci, am rămas împreună. După doi ani, ne-am căsătorit.”

# A furat meserie de la un ungur

Pasiunea pentru metaloplastie şi-a descoperit-o acum 48 de ani pe când sora sa a găzduit un ungur timp de o lună de zile. Acesta avea o expoziţie de tablouri făcute în metaloplastie.
„Am văzut lucrările lui şi mi-au plăcut. În atelierul în care lucra avea o bucată de cupru subţire pe care i-am luat-o. Pe timpul zilei, când nu era acasă, lucram aşa cum îl văzusem pe el, bineînţeles, cu sculele lui iar seara imi ascundeam lucrarea.Atunci când am terminat i-am arătat-o şi a fost impresionat de imaginaţia mea şi îndemânarea mea. Făcusem o piramidă, capul lui Tutancamon şi un soare. I-am spus că nu am scule şi nu mă prea pricep. Atunci el mi-a arătat şi mi-a dat şi scule. Am rămas cu această pasiune până în ziua de azi şi este ceea ce mă relaxează.Am realizat de-a lungul anilor foarte multe lucrări.Acum chiar am timp pentru aşa ceva.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %