0 0
Read Time:4 Minute, 11 Second

Încep înscrierile la şcoală pentru preşcolari
Noile reguli vor fi publicate de Ministerul Educaţiei
Înscrierile în clasa pregătitoare 2021 încep pe 15 martie și se termină pe 29 aprilie, în prima etapă de înscriere în învățământul primar. În proiectul de Metodologie de în înscriere este prevăzut că părinţii află pe 20 mai dacă cei mici au fost înmatriculați la școala dorită, școlile afișând atunci listele cu candidații înmatriculați și numărul de locuri rămase libere după prima etapă.
Copiii vor fi repartizați aleatoriu în clasele pregătitoare și anul acesta, pentru ca părinții să nu poată alege învățătoarea copilului și să fie eliminate situațiile de clase în care foarte mulți părinți încearcă să își înscrie copii pentru un anume cadru didactic. Conform edupedu.ro, o altă regulă din proiectul de metodologie anulează evaluarea psihosomatică efectuată de CJRAE în cazul copiilor care au urmat grădinița și care împlinesc 6 ani după 1 septembrie 2021 și până la 31 decembrie 2021. Concret, este nevoie de evaluarea psihosomatică doar pentru copiii care nu au frecventat grădinița și pentru cei care acum s-au întors în țară și vor înscrierea în clasa pregătitoare. Cei mici care au făcut grădinița și sunt în această grupă de vârstă se vor înscrie la școală pe baza unei recomandări eliberate de grădiniță. Regula este preluată din metodologia de anul trecut, modificată după declanșarea pandemiei COVID-19.
Nu se mai face Ziua porţilor deschise
O noutate adusă de noile reguli este dispariția evenimentului „Ziua porților deschise”. În această săptămână, părinții puteau până anul acesta să viziteze școala și să stea de vorbă cu învățătoarele care preluau copiii nou intrați în clasa pregătitoare. În locul acestui eveniment, noile reguli spun că „toate unitățile de învățământ în care se va desfășura activitatea clasei pregătitoare în anul școlar 2021-2022 organizează acțiuni de promovare a ofertei școlii pe site sau prin afișare la avizierul școlii”. De remarcat totodată că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar conform noii Metodologii. Precizarea din documentul oficial vine în contextul în care grupa mare de grădiniță este obligatorie din anul acesta școlar, 2020-2021. Proiectul de metodologie prevede şi că în cazul în care aplicația informatică semnalează că pentru copilul respectiv a mai fost depusă o cerere de înscriere la altă școală, înscrisă în baza de date, întrucât a fost validată, dosarul de înscriere nu este acceptat și rămâne valabilă opțiunea deja asumată pentru altă școală.
Procedura de înscriere
Procedura de înscriere în clasa pregătitoare 2021 este următoarea: cererea-tip de înscriere se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul școlii la care părintele/ tutorele legal instituit/ reprezentantul legal vrea înscrierea copilului. Completarea cererilor de înscriere în clasa pregătitoare și validarea fișelor de înscriere generate de aplicația informatică se realizează în perioada 15 martie –29 aprilie 2021, în prima etapă. În situația completării online a cererii de înscriere sau a transmiterii prin e-mail sau prin poștă, părintele va transmite școlii și declarația-tip pe proprie răspundere (este în Anexa nr. 5 a metodologiei), cu privire la veridicitatea informațiilor introduse în cerere, precum și recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare dacă cel mic va împlini 6 ani după 1 septembrie 2021 și nu a parcurs grădinița sau a revenit din străinătate acum. Următorul pas al înscrierii la școală este validarea cererii-tip de înscriere, care este obligatorie și se face la școala la care părintele solicită înscrierea sau prin intermediul mijloacelor electronice. Validarea constă în compararea datelor introduse în aplicația informatică cu documentele transmise de către părinte. Prezentarea de înscrisuri false se pedepsește conform legii și atrage pierderea locului obținut prin fraudă, se arată în Metodologie.
Două etape de cuprindere
Dacă cererea-tip de înscriere și documentele justificative sunt depuse direct la școală, atunci verificarea și validarea datelor introduse se face în prezența părintelui și a cel puțin unui membru din comisia de înscriere, conform unei programări realizate de către școală. Programul de lucru al comisiei de înscriere, în școli, trebuie să fie în intervalul orar 8.00-18.00 (luni-joi), respectiv 8.00 – 17.00 (vineri). Școala trebuie să asigure posibilitatea de programare telefonică a părinților pentru completarea și/sau validarea cererilor-tip de înscriere. Numărul de telefon la care părinții pot suna trebuie afișat la avizierul școlii, pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar, se arată în regulile de anul acesta. După completarea și validarea cererilor-tip de înscriere, cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare se face în două etape succesive: prima etapă, în care repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, folosind aplicația informatică și pe baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare; a doua etapă, în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %