Estera STĂMOIU, președinte OAMGMAMR Argeș: ”Viziunea transformatoare a ICN privind asistența medicală primară, un îndemn la acțiune”
Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) a publicat un raport prin care prezintă o viziune transformatoare pentru asistența medicală primară (ASP), esențială pentru realizarea acoperirii universale a sănătății (UHC), un angajament proactiv, raportat la nevoile de sănătate ale comunității, prin care se asigură că și cele mai vulnerabile persoane au acces la îngrijire cât mai aproape de locul unde trăiesc și lucrează.
În viziunea ICN, „este necesară o abordare diferită pentru a elibera potențialul asistenței medicale primare. Acest lucru necesită modificări ale politicilor și modelelor de finanțare care încurajează echipele de îngrijire a sănătății multidisciplinare, coordonate și integrate axate pe servirea oamenilor. De asemenea, include o schimbare de paradigmă în trecerea de la un model concentrat asupra tratamentului către unul care are în vedere promovarea sănătății și prevenirea bolilor, asigurând în același timp îngrijire sigură și de calitate atunci când și unde oamenii au nevoie de ea.”
În centrul acestei viziuni se situează asistenții medicali, ei fiind întotdeauna cel mai aproape de oameni și înțelegând nevoile comunității. ICN evidențiază faptul că acoperirea universală cu servicii de sănătate e strâns legată de eforturile profesiei de asistent medical.
În fața provocărilor cu care se confruntă sistemele de sănătate, ICN remarcă necesitatea investițiilor în asistență medicală, ca o strategie de o importanță fundamentală, capabilă să optimizeze asistența medicală primară, asigurând în același timp rezistența acesteia în timpul crizelor de sănătate și menținând continuitatea îngrijirii pentru populații.
Aceste investiții implică regândirea rolului asistenților medicali în asistența medicală primară.
Raportul cuprinde opt recomandări capabile să revoluționeze rolul asistenților medicali în asistența medicală primară, prin utilizarea potențialului neexplorat încă al acestora, astfel:
1. coordonarea îngrijirii de către asistenții medicali, ca standard în AMP, și luarea în considerare a capacității forței de muncă și a standardelor profesionale în coordonarea îngrijirii, precum și, creșterea gradului de conștientizare, de abilitare a pacienților în procesul de îngrijire. Trecerea la îngrijirea în echipă multidisciplinară centrată pe persoană, cu accent pe promovarea sănătății, prevenirea bolilor și luarea deciziilor în comun;
2. asistenți medicali de practică avansată- și susținerea acestora prin investiții și resurse educaționale, valorificând potențialului maxim al asistenților medicali;
3. investiții în forța de muncă din asistența medicală primară , creșterea implicării asistenților medicali în politici și luarea deciziilor;
4. sănătatea digitală și integrarea tehnologiei: încurajarea integrării tehnologiilor digitale de sănătate pentru a sprijini asistenții medicali în furnizarea AMP. Acestea includ servicii de telesănătate, dosare electronice de sănătate și aplicații mobile de sănătate pentru a îmbunătăți accesul, eficiența și calitatea îngrijirii;
5. împuternicirea comunității și încurajarea indivizilor să își asume un rol activ în sănătatea lor. Aceasta presupune educația asistenților medicali în îngrijirea comunitară;
6. modele de finanțare durabilă, investiții pe termen lung în asistența medicală primară și în asistenții medicali;
7. implicarea asistenților medicali în activități de cercetare clinică și aplicarea în practică a rezultatelor;
8. colaborarea globală și schimbul de cunoștințe între organizații de îngrijire.
Este notabil faptul că Raportul ICN conține și un studiu de caz prezentat de OAMGMAMR la webinarul ICN despre rolul asistenților medicali în AMB, noiembrie 2023. Redăm, in integralitate, această prezentare.
Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România a dezvoltat strategii de transformare pentru reformarea sistemului AMP. Accentul s-a pus pe prioritizarea screeningului și prevenirii la nivel primar, stimulând practicienii din asistența medicală primară, inclusiv asistenții medicali, să se implice activ în programe de prevenire.
O altă strategie semnificativă implică modernizarea infrastructurii și capacităților unităților AMP, cu investiții în echipamente moderne pentru 3.000 de cabinete de sănătate și mecanisme îmbunătățite de remunerare pentru furnizorii de servicii medicale. Subliniind o schimbare a rolurilor profesionale din domeniul sănătății, strategia încurajează o abordare proactivă și holistică a asistenței medicale, extinderea rolurilor și a drepturilor de prescripție medicală.
În colaborare cu Ministerul Sănătății, accentul este pus pe îmbunătățirea rolului asistenților și moașelor în îngrijirea comunitară, adesea primul punct de contact pentru pacienți. Eforturile includ mecanisme de plată revizuite pentru asistente și medici din zonele rurale și valorificarea inovațiilor digitale în domeniul sănătății cu o bază de date, reforme cuprinzătoare, susținute de o conferință regională a OMS, culminează cu un cadru de rezoluție politică, marcând un pas semnificativ în consolidarea forței de muncă din domeniul sănătății în Regiunea Europeană a OMS.
Cu referire la acest subiect, Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR filiala Argeș ne-a declarat :„Viziunea ICN nu este doar un angajament, un document programatic, este și un îndemn la acțiune. Recunoașterea impactului semnificativ, pe care îl au asistenții medicali atunci când sunt împuterniciți să practice la adevărata măsură a educației lor, este necesară pentru trecerea de la viziunea tradițională a profesiei de asistent, către una modernă, concentrată pe capabilitățile asistenților medicali nu numai de a participa la îngrijire, dar și de a coordona activități de îngrijire. Asistenții medicali de practică avansată, cu nivel înalt de educație, sunt nu doar o soluție, dar și o oportunitate fără precedent pentru a îmbunătăți accesibilitatea și calitatea îngrijirilor.”
Average Rating