Read Time:3 Minute, 12 Second
Ministra justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, a participat, în data de 25 septembrie, la Reuniunea Ministerială privind Femeile, Pacea și Securitatea (FPS), în marja celei de-a 79-a Adunări Generale a ONU.
„Ca ministră a Justiției, în România, gestionez un domeniu în care femeile fac legea. Suntem o majoritate sănătoasă. Văd în fiecare zi, lucrurile grozave pe care femeile le pot face în justiție.
În septembrie, am fost la Vilnius, unde toți miniștrii europeni ai Justiției au discutat despre crimele oribile comise împotriva femeilor și copiilor, nu uitați despre violul folosit ca armă de război.
Nu-mi pot imagina cum am putea face asta fără femei la masă. Trebuie să ajungem la pace. Acțiunea rapidă trimite cel mai puternic mesaj. De aceea, am susținut cea mai rapidă modalitate de a înființa un Tribunal pentru Crima de agresiune împotriva Ucrainei. Trebuie să aducem liderii ruși în fața justiției”, a declarat ministra justiției, dna Alina-Ștefania Gorghiu, în deschiderea evenimentului.
“Adevărul este că, în ritmul actual, vom atinge paritatea de gen în… 40 de ani. Vorbesc aici despre toate domeniile, nu doar sectorul de securitate – unde reprezentarea femeilor este și mai scăzută. Trebuie să accelerăm eforturile de implementare a Agendei ONU privind Femeile, Pacea și Securitatea.
Abordarea României are câteva elemente unice care funcționează. Ministerul nostru al Apărării conduce acest efort național. Avem un ofițer ca punct focal național. Manuela Mihai este aici cu mine. Am nominalizat consilieri de gen în toate instituțiile din sectorul de securitate. Există un grup de lucru național pentru monitorizarea implementării acestuia.
România a adoptat, în august, a doua Strategie Națională pentru Agenda FPS și Planul Național de Acțiune pentru următorii 4 ani.
De la începutul războiului, peste 10 milioane de refugiați ucraineni au traversat România.
Aceasta este populația unor țări precum Grecia sau Suedia. Este mai mult decât populația din Austria sau Norvegia. Marea majoritate sunt femei. Acesta este motivul pentru care în Planul nostru național de acțiune FPS prevenirea și combaterea violenței sexuale și protejarea femeilor din taberele de refugiați sunt priorități de top.
Ca ministră a Justiției, în România, gestionez un domeniu în care femeile fac legea. Suntem o majoritate sănătoasă. Văd în fiecare zi lucrurile grozave pe care femeile le pot face în justiție. În septembrie, am fost la Vilnius, unde toți miniștrii europeni ai Justiției au discutat despre crimele oribile comise împotriva femeilor și copiilor, nu uitați despre violul folosit ca armă de război. Nu-mi pot imagina cum am putea face asta fără femei la masă.
Trebuie să ajungem la pace. Acțiunea rapidă trimite cel mai puternic mesaj. De aceea, am susținut cea mai rapidă modalitate de a înființa un Tribunal pentru Crima de agresiune împotriva Ucrainei. Trebuie să aducem liderii ruși în fața justiției.”
Evenimentul a fost organizat în contextul copreședinției României, alături de S.U.A., Confederația Elvețiană și Africa de Sud. Reprezentanții din state membre ale Rețelei Globale a Punctelor Focale Naționale au insistat asupra adaptării eforturilor naționale privind implementarea agendei FPS la realitățile geopolitice actuale. Reprezentanții din S.U.A., Confederația Elvețiană, Japonia, Africa de Sud și Norvegia au accentuat rolul femeilor în domenii noi precum cybersecuritatea.
“Este necesar să investim în noua generație de forțe pentru menținerea păcii” a declarat reprezentanta Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Iar reprezentanta Uniunii Europene a afirmat că “Agenda Femeile, Pacea și Securitatea rămâne o prioritate de top a politicii externe a Uniunii Europene.”
De asemenea, egalitatea între bărbați și femei a fost o tema abordată de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul intervenției domniei sale din sesiunea plenară a Adunării Generale ONU: “De asemenea, urmărim situația egalității de gen și a luptei împotriva violenței de gen. România este un susținător ferm al egalității de gen, pe care o promovăm în calitate de membru al Consiliului Drepturilor Omului și, mai recent, al Comisiei pentru Condiția Femeilor.”
Average Rating