0 0
Read Time:2 Minute, 52 Second

După ce Organizația Mondială a Sănătății a nominalizat anul 2020 ca fiind Anul Internațional al Asistentului Medical și Moașei, an care ne-a surprins pe toți într-o manieră fără precedent și care a răsturnat orice agendă publică, fiindu-ne dat să purtăm cea mai aprigă bătălie împotriva unui virus implacabil, dar care avea să evidențieze rolul fundamental al asistenților medicali în sănătate, oferind astfel tuturor dimensiunea unică a acestei profesii, statele membre din cadrul celei de-a 73-a Adunări Mondiale a Sănătății, au desemnat 2021: Anul internațional al lucrătorilor din domeniile sănătății și îngrijirilor medicale (YHCW).
Decizia de a da anului 2021 această semnificație are loc și ca o recunoaștere a dedicării lucrătorilor din domeniul sănătăţii și îngrijirilor, care au oferit îngrijirile medicale necesare pacienților în timpul pandemiei de COVID-19 – pandemie care a fost (și încă este) o provocare uriașă pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, se arată într-un comunicat al OMS.
OAMGMAMR salută aceasta decizie care reprezintă recunoașterea rolului critic al lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale în asigurarea sănătății și bunăstării indivizilor și comunităților.
Lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii îi includ pe toți cei angajați în servicii de sănătate, sănătate publică și domenii conexe, precum și pe cei care oferă sprijin acestor activități. Această categorie variată de lucrători cuprinde profesioniștii din domeniul sănătății, cum ar fi medicii, asistenții medicali, moașele, farmaciștii și kinetoterapeuții, dar și alți profesioniști din sănătate, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății mintale, asistenții sociali, lucrătorii din domeniul sănătății muncii, lucrătorii din laborator și alții.
Investiția în lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii – educația, bunăstarea și remunerarea corectă a acestora.
Forța de muncă din sănătate acționează ca un impuls pentru economie și un multiplicator al creșterii economice, ceea ce înseamnă că întreaga societate beneficiază de investițiile în forța de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii.
Dincolo de eforturile pentru stoparea COVID-19, sunt necesare investiții și în capacitatea lucrătorilor din domeniul sănătății și al îngrijirilor de a oferi asistență medicală primară, gestionarea bolilor netransmisibile și furnizarea de servicii de sănătate mintală, îngrijire a sănătății materne și a copilului, îngrijire pe termen lung și îngrijiri paliative.
Investițiile în educație, dezvoltarea profesională continuă, bunăstarea și siguranța muncii în toate aceste domenii sunt condiții prealabile importante pentru păstrarea și atragerea profesioniștilor din domeniul sănătății și îngrijirii. Fără a face ca activitatea de sănătate și îngrijire să devină o carieră dorită și susținută, țările se vor lupta pentru a atrage
noi veniți, inclusiv în zonele rurale, sau pentru a progresa către o acoperire universală a sănătății și sisteme de sănătate mai puternice și mai rezistente.
Lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței medicale merită acțiuni concrete
Dincolo de a oferi laude și aplauze, YHCW își propune să stimuleze țările pentru a aborda în mod colaborativ provocările persistente ale lucrătorilor din domeniul sănătății și
îngrijirii.
Sănătatea și bunăstarea forței de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii au fost întotdeauna importante, dar acum sunt și mai vitale. Pe măsură ce societățile se confruntă
cu consecințele stresului prelungit și ale presiunii asupra lucrătorilor din domeniul sănătății și îngrijirii, este important ca statele membre să ia măsuri concrete pentru a-și răspunde
nevoilor.
Pe tot parcursul anului, OMS / Europa va lucra în colaborare cu partenerii pentru a arăta apreciere față de forța de muncă dedicată sănătății și îngrijirii altora și pentru a pleda
pentru eforturi concertate pentru: îmbunătățirea condițiilor de muncă, investiția în educație, extinderea rolurilor, protejarea sănătății și bunăstării.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %