0 0
Read Time:3 Minute, 9 Second

Situat în cartierul Pescăreasa, la intrarea dinspre sud în municipiul Câmpulung, în imediata proximitate estică a şoselei Piteşti-Câmpulung, între aceasta şi Râul Târgului, castrul mare din punctul „Jidova” este cea mai importantă şi mai bine păstrată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus (fiind în acelaşi timp şi singura edificată din piatră).

Nu cunoaştem numele antic al castrului, însă târziu după retragerea aureliană şi după perioada marilor migraţii ce au transformat în cenuşă operele arhitecturale şi edilitare ale antichităţii, în zorii evului mediu, localnicii şi călătorii pe drumul Câmpulungului, deopotrivă, rămân impresionaţi de zidurile încă solide ale castrului aflat în ruină şi le atribuie fabuloşilor oameni înalţi şi puternici ce populau lumea la începuturile ei – jidovii, în limbajul popular, întâlniţi în majoritatea mitologiilor europene. 

*Castrul de la „Jidova” este unul dintre cele mai bine păstrate din întreaga Dacie romană, iar cercetările arheologice susţinute, de la al căror început s-au împlinit de curând 13 decenii, dublate de ample lucrări de restaurare şi consolidare constituie un model de consecvenţă şi reuşită în încercarea de a ne apropia mai mult de monumentele antichităţii.

Aici, în muzeul de sit în care a fost transformat castrul, pot fi văzute puternicul zid de incintă din piatră, cu porţile şi turnurile adiacente, clădirea ofiţerilor, locuinţa comandantului, magazia în care erau adăpostite proviziile pentru hrana soldaţilor dar şi a cailor, precum şi ingeniosul sistem de încălzire specific tehnicii romane, aşa-numitul hypocaustum.

De la „Jidova” provine şi o atestare expresă a trupei militare din armata imperială romană ce a activat pe limesul transalutan, fiind cantonată în acest castru. Este vorba de o trupă auxiliară alcătuită din luptători orginari din Commagena, o regiune a provinciei romane Syria: Cohors Prima Flavia Commagenorum.

*Expoziţia, deschisă în 1970, cuprinde obiecte descoperite în cercetările arheologice de pe Limes alutanus şi transalutanus şi cu precădere obiecte descoperite în cercetările din Castrul Jidova.

Sunt expuse obiecte din ceramică (opaiţe, cărămizi şi fragmente de ţigle cu inscripţii, amfore, piese de pavimentum şi mozaic, piese pentru hypocaustum), arme (vârfuri de săgeţi, suliţe, cuţite), accesorii de echipament militar etc.

În incinta castrului se păstrează o parte din clădirile romane (Principia – comandamentul, Praetorium – clădirea comandantului, clădirea ofiţerilor, Horreum – magazia de cereale).

Pe latura de sud a fost reconstituit un turn de curtină şi, parţial, turnurile porţii Praetoria (poarta principală de intrare), turnul semirotund din colţul de sud-vest, cât şi celelalte turnuri ale porţilor Decumana, Dextra şi Sinistra de pe laturile nord, est şi vest”. Muzeul Județean Aegeș

Ieri, am aflat cu bucurie că Primăria Câmpulung a făcut demersuri ca unul dintre punctele de atracție din Câmpulung, și aici ne referim la  „Castrul Roman Jidova” să fie înregostrat ca sit istoric cu scopul de a fi introdus în patrimoniul UNESCO. Va fi un pas foarte mare pentru Câmpulung dar până atunci va fi cale lungă. Vestea a dat-o ieri, city managerul, Ioana Marcu

” Azi, am fost pe teren cu doi reprezentanți din Marea Britanie care sunt legătura noastră cu cei din  UNESCO și cu alți cinci reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului și un arheolog de la Muzeul Județean Argeș pentru a discuta despre ce va presupune clasarea Castrului Jidova ca sit istoric pentru Câmpulung, pentru că acest lucru vine după sine cu o grămadă de reguli care trebuie respectate, regimuri de proprietate.

La noi, în Câmpulung, situl este într-o zonă foarte defavorizată întrucât oamenii care locuiesc prin împrejurimile lui sunt foarte săraci și vârstnici care, din păcate, văd doar problemele care vin cu situl nu și oportunitățile.

  Ei nu vor mai putea să construiască cu atâta ușurință,, nici să se extindă sau nu mai pot construi deloc dar nu văd oportunitatea de a face o terasă,, o cafenea, o pensiune într-o zonă încărcată din punct de vedere istoric „, a declarat Ioana Marcu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %