0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent faptul că vor exista schimbări majore în ceea de privește examenul de titularizare, precizând că dorește ca titularizarea profesorilor să se facă pe perioadă determinată. Aceste schimbări, susțin specialiștii, ar putea produce incertitudini enorme pentru cadrele didactice asta pentru că, angajate pe perioadă determinată, acestea nu vor mai putea, spre exemplu, să obțină credite bancare.

Titularizarea pe perioadă determinată ar putea face învățământul românesc mai adaptat la dinamica societății

”Titularizarea pe perioadă determinată ar putea face învățământul românesc mai adaptat la dinamica societății. Această pandemie s-a suprapus peste problemele cronice, deja acutizat ale sistemului de educație, o serie de probleme specifice. În același timp, pandemia a scos în evidență problemele cronice ale sistemului de educație din România. Nevoie de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanțele elevilor este un lucru foarte clar. Este legat și de întrebarea referitoare la titularizare pe perioadă determinată și nu pe perioadă nedeterminată. Este într-adevăr un principiu care ar putea fi ar putea face învățământul românesc mai adaptat la dinamica societății.

Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro, managementul de sistem: relația dintre minister – inspectorate – autorități locale – școli

Trebuie să ai și cu cine pentru că sunt 220.000 de profesori, iar asta nu este o scuză, ci este doar o explicație. Problema nu poate fi tratată și rezolvată fiind scoasă din context, dacă e scoasă din context e egal cu zero, oricât de bine ar suna. Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro, managementul de sistem: relația dintre minister – inspectorate – autorități locale – școli.
Eu am o carieră didactică de 30 de ani. Poate să vină cel mai genial și cel mai bine intenționat tânăr cu activitate de cinci ani, dacă îl pun în competiție cu activitatea mea, de 30 de ani, în care sunt cumulative toate lucrurile, nu are nici cea mai mică șansă. Și asta nu este corect.
Și această condiție simplă, a se lua în calcul activitatea pe o perioadă limitată de timp, este cumva contestată în interiorul sistemului, dar mie mi se pare că este un minim. Trebuie mai mult decât atât. Și atunci, într-adevăr, titularizarea pe durată nedeterminată poate fi o soluție”, este de părere Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %