ÎN ARGEȘ, DOAR 27 DE MEDICI ȘCOLARI LA 91.000 DE ELEVI
LA CÂMPULUNG EXISTĂ DOAR 3 MEDICI ȘCOLARI
Școlarii și preșcolarii se află în aceste zile, până la 7 februarie, în vacanța intersemestrială. Copiii care vor merge la școală sau la grădiniță din 8 februarie, atunci când ar trebui să fie redeschise unitățile de învățământ, vor trece în mod obligatoriu printr-un triaj epidemiologic. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, medicul Andreea Moldovan, în cadrul unei conferințe de presă televizate. Potrivit acesteia, triajul va fi făcut de medicul școlar, iar acolo unde nu există se va apela la părinți și la asistenții comunitari. Teoria ca teoria, dar, în realitate, medicii de medicină şcolară, cei care ar putea face aceste triaje în mod calificat şi s-ar putea ocupa de prevenţie sunt foarte puţini. De pildă, în Argeș există foarte puţini medici de medicină şcolară, doar 27, aceștia fiind repartizaţi în șapte localități urbane.
Conform Direcției de Sănătate Publică Argeș, în județul nostru activează 27 de medici școlari, aceștia având următoarea pondere: 14 sunt la Pitești; câte 3 la Mioveni, Curtea de Argeș și Câmpulung; 2 la Topoloveni; câte 1 la Costești și la Ștefănești.
În mediul rural, triajul epidemiologic era efectuat în colectivitățile de copii de către medicii de familie; cel puțin așa stăteau lucrurile înainte de declararea pandemiei.
„În ceea ce privește modalitatea de efectuare a triajului epidemiologic în unitățile școlare și în ce va consta acesta în momentul reluării cursurilor, până la data curentă (n.n., 28 ianuarie) nu avem un cadru legislativ emis de ministerul de resort în acest sens”, ne-a transmis dr. Horina Honțaru, directoarea DSP Argeș.
Din 8 februarie, școlile ar urma să se redeschidă, iar elevii să revină în bănci, ținându-se cont de cele trei scenarii prestabilite. În Argeș vorbim de o populație școlară ce însumează aproximativ 91.000 de elevi.
În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri (incidența:sub 1 la mia de locuitori), toate școlile se redeschid fizic, deci toți copiii se reîntorc în bănci. În cele care se raportează la scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare (incidența: sub 3 la mie), lucrurile se schimbă în sensul că porțile se redeschid pentru preșcolari, copiii din ciclul primar și elevii din clasele terminale – VIII, XII, XIII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu (incidența: peste 3 la mie), continuă, un timp, cursurile față în față copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală. Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă (unitățile școlare se închid, cursurile contină în mediul online). Decizia finală privind redeschiderea școlilor pe 8 februarie se va lua zilele acestea.