0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

La Câmpulung, aniversare cu mare însemnătate pentru …haina militară!!!!
9 decenii de la înființarea primei instituții de învățământ în domeniul chimiei
Vineri, 7 mai, Centrul de Perfecționare Apărare CBRN Câmpulung a sărbătorit 9 decenii de la înființarea primei instituții de învățământ în domeniul chimiei militare. Cu această ocazie, a găzduit o ceremonie militară începând cu ora 11.00 la care au participat alături de gazda evenimentului, comandantul Centrului de Perfecționare Apărare CBRN, lt. col Ovidiu Stănescu reprezentantul Statului Major al Apărării, șeful Secției Învățământ, col. Daniel Bănică, reprezentantul Centrului Național Militar de Comandă NUCLEU, col. Teodor Spânu, reprezentantul Statului Major al Forțelor Terestre, șeful Secției Planificare și Operații, col. Ioan Farcaș, comandantul Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Terestre de Maiștri Militari și Subofițeri ai Forțelor Terestre „Basarab I”, col. Dănuț Cruceanu, șeful de Stat Major al Centrului de Perfecționare Artilerie Terestă și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă”, col. Daniel Ghionea, primarul Câmpulungului, Elena Valerica Lăsconi, fostul comandant al Școlii de Aplicație pentru Apărare NBC, gen. de brigadă (r) Nicolae Popescu, fostul comandant al Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN Muscel, col. (r) Ilie Bălan, președintele Asociației Cadrelor de Chimie Militară în Rezervă și în Retragere „Costin D. Nenițescu”, gen. de brigadă în retragere ing. Cristian Gheorghiu, comandantul Centrului Militar Argeș , lt. col, Ionel Cotoarbă, comandantul Poliției Municipale Câmpulung, cms.șef Marian Iordache, comandantul Detașamentului de Jandarmi Câmpulung, mr. Liviu Radu, primarul comunei Lerești, Marian Toader și fostul primar al Câmpulungului, Gheorghe Oancea. Cu a ceastă ocazie, au fost împărțite plachete aniversare, iar drapelul de luptă a fost decorat cu emblema de onoare a Statului Major al Apărării.
Manifestarea a debutat cu primirea onorului și intonarea imnului național. A urmat serviciul religios și câteva mesaje ale reprezentanților instituțiilor militare și publice. Ceremonia a luat sfârșit cu defilarea militarilor din cadrul batalionului Centrului de Perfecționare. Pe parcursul celor 90 de ani de funcţionare, Centrul de Perfecţioanare Apărare CBRN ,,Muscel” a contribuit la elaborarea şi fundamentarea principiilor tactic-operative de ducere a luptei, în condiţiile întrebuinţării armelor de distrugere în masă chimice, biologice, radiologice şi nucleare.
Unitatea a pregătit militari pentru unități din zone de conflict
De asemenea, a avut un aport deosebit la elaborarea actelor normative în domeniul armei Apărare CBRN, precum şi la modernizarea, proiectarea, omologarea şi experimentarea unor echipamente de apărare CBRN. Această instituţie militară a asigurat pregătirea şi a participat, cu efective şi specialişti, la desfăşurarea unor operaţii de stabilitate şi de sprijin în Somalia, Angola, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Afganistan şi Irak, iar în Kuwait în cadrul “Coaliţiei împotriva Irakului” la singurul război în care a fost iminentă întrebuinţarea armelor chimică şi biologică. Centrul de Perfecţionare Apărare CBRN ,,Muscel” a devenit o unitate fanion în domeniu, o “centrală intelectuală” în creuzetele căreia ard, se topesc şi se recompun ideile, teoriile, concepţiile, principiile, metodologiile şi normativele care guvernează această armă.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %