0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Potrivit Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul în curs, document lansat spre dezbatere pe site-ul Ministerul Finanțelor și care, pentru a intra în vigoare are nevoie de aprobarea formală a Guvernului, dar și de votul favorabil al Parlamentului și de semnătura președintelui, în 2021, cuantumul ajutorului de deces o să scadă comparativ cu valoarea din 2020. Astfel, ajutorul de deces o să fie mai mic începând cu data intrării în vigoare a proiectului de lege, coborând de la 5.429 de lei, cât a fost în 2020 și cât este momentan până la stabilirea noului cuantum, la 5.380 de lei. Scăderea va fi de 49 de lei. Cu alte cuvinte, cei 5.380 de lei vor fi acordați în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului unui pensionar.
Scade inclusiv ajutorul acordat în cazul decesului unui membru de familie al unei persoane asigurate sau al unui pensionar. În această situație, statul oferă 2.690 de lei, față de 2.715 lei în 2020, adică o diferență în minus de 25 de lei.
Potrivit legislației, la decesul unui asigurat sau al unui pensionar, ajutorul de deces poate fi cerut de o singură persoană – cea care poate dovedi că a suportat cheltuielile de înmormântare (soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care face dovada). Dovada suportării cheltuielilor se face prin orice mijloc de probă admis de lege (chitanțe, facturi, bonuri fiscale).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %