0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Persoanele care s-au mutat în străinătate și doresc să își transfere pensia din România în țara în care locuiesc pot face totul de la distanță. Iată care este procedura și în cât timp se transferă banii.
O persoană pensionată în România, care s-a mutat, de curând, în Marea Britanie a întrebat la redacție cum poate să își transfere pensia din România în țara în care locuiește acum. În condițiile în care Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană (UE), femeia s-a temut că s-au schimbat condițiile legale prin care își poate transfera pensia. Condițiile legale nu s-au schimbat. Astfel că orice cetățean dorește să își transfere pensia în spațiul UE sau în orice parte a lumii poate să facă acest lucru.

Cum poți transfera pensia în alt stat
Persoanele stabilite în alte state care încasează pensia în România pot să solicite de la distanță trasferarea pensiei în statul în care locuiesc. Pot face acest lucru prin transmiterea unei cereri pe e-mail, către Casa Județeană de Pensii. Pentru a i se prelucra solicitarea, pensionarul trebuie să menționeze în cerere numele complet, numărul dosarului de pensionare din țară. Trebuie și să indice un cont bancar deschis pe numele său în țara în care are reședința. Primul pas pe care trebuie să îl urmeze un pensionar din România mutat în străinătate care solicită transferarea pensiei este acela de a-și deschide un cont bancar în țara în care trăiește acum.
“După ce își deschide un cont bancar și după ce trimite solicitarea pe mail, noi îi vom înregistra cererea și îi vom solicita niște documente. O copie de pe actul de identitate și un act din care să ateste unde locuiește în acest moment. După ce ne trimite toate aceste documente, în luna următoare noi îi facem plata în țara în care locuiește. Plata se face prin City Bank în orice cont, la orice bancă doreşte titularul”.
Întreaga procedură de transferare a pensiei unei persoane în alt stat poate să dureze circa două luni. De regulă, dacă solicitarea se primește în luna în curs, peste două luni se transferă pensia.
Autoritățile vor să știe, periodic, dacă pensionarul mai este în viață
După virarea pensiei în străinătate pe numele titularului, autoritățile trebuie să se asigure, periodic, de faptul că respectiva persoană mai este în viață.
“După ce îi virăm pensia, o dată pe an îi vom transmite un certificat de viață. Pensionarul trebuie să îl completeze și să îl retrimită către noi semnat. Prin acest document ne asigurăm că persoana respectivă este în viață. Astfel, vom continua să îi virăm pensia”.
În ultima perioadă, tot mai mulți români care au ieșit la pensie aleg să se mute în alt stat în care locuiesc copiii lor. În acest context, ei solicită și transferarea pensiei. Procedura este similară pentru mai multe state de pe mapamond. În cazul Marii Britanii, procedura transferului pensiei a rămas la fel, în ciuda faptului că a ieșit din Uniunea Europeană.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %