0 0
Read Time:8 Minute, 20 Second

Invitatul rubricii ”Personalităţi în papuci” din această zi este fostul primar al comunei Valea Mare Pravăţ, Ion Boncoi. Născut în zodia Leului, Ion Boncoi, şi-a depăşit condiţia şi a muncit pe brânci pentru a ajunge acolo unde se află acum, demonstrând încă o dată dacă mai era nevoie că “esenţele tari se păstrează în sticluţe mici”. Parolist, având la purtător un deosebit bun simţ, Ion Boncoi, se caracterizează a fi un om echilibrat căruia îi place să se distreze dar cu măsură, care nu aleargă după bani dar care consideră că chiar dacă nu aduc fericirea, nu au făcut nimănui rău. Ajuns la Uzina ARO unde a lucrat timp de28 de ani ca CTC-ist, se transferă la Primăria Valea Mare unde timp de 9 ani, lucrează ca inspector fiscal până în momentul în care şeful său, primarul de atunci al comunei îl acuză de furt. A fost picătura care a umplut paharul răbdării lui Ion Boncoi care se hotărăşte să-i dea lecţie de onoare acestuia. Candidează pentru scaunul de primar pe care-l câştigă fără prea mari eforturi şi-l “descăunează” pe cel care a încercat să-l umilească. Şi, de atunci, timp de 20 ani, “a fost pe cai mari” la Primărie, acolo unde destinul său s-a schimbat radical.Este un familist convins, are o soţie iubitoare şi înţelegătoare dar şi 3 copii şi 4 nepoţi cu care se mândreşte nevoie mare.Consideră că Dumnezeu a fost bun cu el şi pentru acest lucru îi mulţumeşte.Nu are regrete şi tot ce-şi mai doreşte este să fie sănătos alături de cei dragi.Tatiana PETRESCU

 -zodia: Leu;
 -este un parolist;
 -nu aleargă după bani dar nici nu stă nepăsător. A învăţat de la tatăl lui că în viaţă este bine să dormi liniştit cu capul pe pernă decât cu el pe greblă;
 -îl relaxează munca în gospodărie şi în tot acest timp să-i fie alături un om cu care să discute;
 -nu-i place să stea în bucătărie;
 -mâncăruri preferate: de toate, nu este un mofturos dar are preferinţă spre mâncărurile mai uşoare;
 -nu crede în superstiţii şi farmece;
-face întotdeauna bine pentru că este convins că mereu acesta se întoarce;
 -i s-au îndeplinit toate dorinţele şi consideră că Dumnezeu l-a iubit fiind un om norocos;
 -îi place să se distreze dar face totul cu limită.

O copilărie grea
“Am fost un copil ascutător şi asta poate şi pentru faptul că am rămas orfan de tată atunci când aveam 5 ani după ce a avut un accident de maşină iar mama noastră s-a chinuit să ne crească. Am fost 3 fraţi eu fiind cel mai mare.Pot spune că am avut o copilărie grea pentru că aşa erau vremurile atunci fiind nevoit să muncesc de mic.Spre norocul nostru, mama s-a recăsătorit după 2 ani cu un bărbat care lucra în cadrul armatei care ne-a iubit foarte mult. Fiind cel mai mare evident, că vroiam să mă impun în faţa sorei mele cu care mă băteam în permanenţă din lucruri minore.”
Bătaie cu miros de….zefir
“Am avut o cămaşă din zefir care în acea vreme, era foarte scumpă. Mama îmi dădea voie s-o îmbrac numai în zi de sărbătoare. Pentru că-mi plăcea tare mult, m-am îmbrăcat cu ea într-o zi şi m-am dus prin grădină.Din neatenţie, am agăţat-o în sârmă şi am rupt-o.Pentru că ştiam ce mă aşteaptă acasă, de frică, am evitat să intru n casă până seara târziu când mama a intrat la bănuieli şi s-a gândit că am făcut o poznă.M-a văzut bunica stând pe la poartă şi m-a întrebat ce am păţit de nu intru în casă. I-am spus că am rupt cămaşa şi mi-e frică de mama că o să mă bată.Până la urmă, tot n-am scăpat de bătaie pentru că mama obişnuia să ne aplice deseori corecţii.”
Cireşe cu iz de smoală motorină şi…rahat
“Obişnuiam să mergem la furat de cireşe. Şi, legat de acest subiect, am să vă povestesc un moment amuzant pe care l -am trăit alături de mai mulţi băieţi de seama mea. Pentru a nu risca să fim prinşi la furat, ne-am gândit să “dăm lovitura” noaptea.Numai că, proprietarul cireşului păţit de atâtea “lovituri” s-a gândit să ne îngreuneze puţin munca aşa că a uns tulpina cireşului cu smoală, motorină şi… rahat. Cum noi nu aveam de unde ştii ce ne-a pregătit, ne-am dus în grădina lui şi am trecut la atac.Ne-am cocoţat cu greu în cireş şi nu realizam ce se întâmpă dar atunci când a trebuit să coborâm, am simţit un miros suspect de….rahat. Am bănuit că vreunul dintre noi a călcat din greşeală în vreun “noroc” şi am început să facem mişto unul de celălat până când am ajuns la lumină. Când am văzut cum arătau hainele şi mai ales, ce aveam pe mâini, am găsit repede şi răspunsul mirosului suspect. După o porţie de râs bună, întrebarea se punea cum ascundem hainele de părinţi pentru că nu mai puteau fi folosite după amalgamul de motorină, smoală şi rahat.”
Cu vacile în porumbul altora
“Pentru a mai face rost de bani în vacanţe ne duceam cu vacile pe izlaz unde primeam un leu pentru vaca păscută. Plecam de acasă dis de dimineaţă şi ne mai întorceam seara târziu. Nu conta dacă era ploaie sau nu, trebuia să mergem cu vacile la păscut. Era şi greu dar şi frumos pentru că eram toată ziua liberi şi aveam timp de joacă berechet.Îmi amintesc că ne jucam ţurca, poarca la jir, lapte gros şi din această cauză uitam de vaci pe care le mai pierdeam. Culmea ironiei, am pier-dut tocmai vaca mea pe care am găsit-o după vreo 2 zile dar mama nu a ştiut acest lucru pentru că era una stearpă. Ea mă întreba dacă este în grajd iar eu îi spuneam că da până ce am găsit-o la unii în porumb, de unde nu a mai putut ieşi aşa că a mâncat până se umflase de a trebuit să o ţin legată o zi întreagă să nu bea apă că altfel, risca să plesnească baba în ea.”
La fumat în porumbi
“Aventura “ La fumat” a demarat atunci când aveam vreo 8 ani. Îmi amintesc că împreună cu alţi 2 băieţi, m-am furişat în porumbi şi am început să fumăm.Dar cum eram prea mici, am fumat până am ameţit de nu mai ştiam de noi. La un moment, mama a văzut că iese fum gros din porumbi şi s-a speriat. A venit să vadă ce este şi ne-a găsit pe noi, năuci.Ne-a tras o bătaie de ne-am lecuit de fumat.”
Mama i-a făcut “lipeala”cu soţia
„Prima dată m-am îndrăgostit la 14 ani, de o fată care nu m-a acceptat penru că eram micuţ de sta-tură dar căreia nu-i spusesem că-mi place. S-a căsătorit cu unul mai înalt şi acum, regretă alegerea făcută pentru că o bate. Era foarte frumoasă şi-mi era drag de ea dar ea nu a ştiut acest lucru. După ce m-am căsătorit, m-am pomenit cu scrisoare de la ea. Dar era prea târziu. Pe soția mea am cunoscut- o prin mama care era pe atunci, șefă la depozitele ICRA. Viitorii mei socrii erau gestionari la Mihăești și se cunoșteau cu mama. Într-o zi, în urma unei discuţii avute cu mama mi-a spus că respectivii, au 2 fete. Soţia mea era maistru la Argeşeana-fabrica de confecţii din Piteşti. Cum nu ne cunoşteam, am stabilit o întâlnire prin telefon şi după 2 luni, ne-am căsătorit.Am fost în peţit şi îmi amintesc că nici nu ştiam cu ce să mă duc la ea că doar nu puteam să merg cu mâna goală. Aşa că, am fugit în grădină şi am strâns un braţ de flori, m-am dus la tăietor şi le-am tăiat cu toporul cozile după care le-am egalat cu foarfeca şi am plecat spre casa ei.Nu se aşteptau să ne ducem la ei dar ne-au primit foarte bine. Acolo, surpriză, am dat peste 4 fete frumoase că nici nu ştiam pe care o vroiam dar până la urmă, am ales-o pe soţia mea căreia i se spunea Coca, am fixat data nunţii pe 23 august 1971. Avem 3 copii: 2 fete şi un băiat de care suntem foarte mândri dar şi 4 nepoţi.”

“Meseria-brăţară de aur” dar şi “Cine are carte, are parte”

“Când a trebuit să dau la liceu, am optat pentru Liceul “Dinicu Golescu” chiar dacă mi-aş fi dorit să dau la ARO pentru că era foarte căutat în acea vreme.Foarte mulţi copii dădeau aici pentru că aveau asigurat locul de muncă ceea ce era un lucru foarte important. Am stat la liceu doar un
trimestru după care, am renunţat şi m-am înscris la Şcoala Profesională. După 3 ani, m-am încadrat în muncă dar nu mi-a plăcut prea mult pentru că lucram pe 3 schimburi şi, mi s-a părut tare greu.Mi-am dat seama că singura mea şansă este să-mi continui şcoala aşa că am luat aprobare şi m-am înscris la Seral, apoi, am făcut Şcoala Tehnică de Proiectanţi, o altă Şcoală Tehnică de Reparaţii Radio-TV. După toate acestea am lucrat la Serviciul CTC.”

De la uzină la …. Primărie

“După 28 de ani de muncă la uzină am venit la Primărie la doar câteva luni de la Revoluţie unde am ocupat postul de inspector fiscal timp de 9 ani. La un moment dat, fostul primar, mi-a făcut dosar penal pentru furt ori eu eram nevinovat. M-a deranjat atât de mult gestul lui încât mi-am propus să candidez pentru Primărie şi am câştigat din primul tur fără nicio problemă.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %