0 0
Read Time:8 Minute, 54 Second

Invitata de astăzi este nimeni alta decât omul de afaceri şi consilierul județean PSD, Monica Cotenescu care zâmbeşte, se încruntă, se emoţionează, lăcrimează, strânge din pumni, pune suflet, se enervează, iubeşte, trăieşte. Monica Cotenescu poate fi deopotriva simpatică şi antipatică, dar în mod cert nu va trece neobservată. Vrea să conteze şi pare dispusă să răstoarne şi munţii pentru asta.Tatiana PETRESCU

1. Care ar fi atuurile unei femei,dacă sunt, într-o funcţie administrativă sau politică?
Viaţa a demonstrat dintotdeauna că femeile fiind într-o funcţie politică, administrativă şi în orice funcţie de conducere pot s-o ducă la capăt în bune condiţii. Ele vor să demonstreze că şi ele pot să facă o muncă pe care bărbaţii consideră că numai ei o pot face.Sunt mai riguroase, ordonate şi mult mai fricoase în primul rând pentru că femeia conduce o familie. Şi frica asta a ei de a nu respecta legea o face să respecte cu şi mai mare stricteţe absolut tot ce ţine de lege pentru a nu crea prejudicii ei şi familiei.
2. Dacă ar fi să vă uitați acum în urmă cu mulți ani, în viața dumneavoastră, ce ar vedea OMUL Monica Cotenescu?
Dacă m-aş uita în urmă, mi-aş dori să văd numai lucrurile bune.Nu mă interesează realizările mele. Pe mine mă interesează oamenii care văzându-i împovăraţi de griji, la început erau altfel. Le vedeai un zâmbet pe faţă, îi vedeai mai bucuroşi cu speranţa că se poate să fie mai bine. Asta mi-aş dori şi pentru viitor, ca oamenii să nu mai fie trişti, necăjiţi, cu grija zilei de mâine. Mă gândeam la întrebarea dvs. cum înainte, erau locuri de muncă. Nu ar fi trebuit să se distrugă acele locuri de muncă, oamenii să nu fi plecat din ţară, pentru a-şi făuri un trai mai bun şi să fi rămas aşa cum eram noi ca oraş, nu unul plin de pensionari cum suntem acum, cu foarte puţini tineri.
3.Privind tot în urmă, cum s-a schimbat omul politic Monica Cotenescu față de, să spunem, începutul anilor 2000?
Nu ştiu dacă văd aşa o mare schimbare, dar am crescut odată cu trecerea anilor. Ceea ce regret eu în aceşti ani care au trecut este că nu am putut să fac mai mult pentru oameni.Dar singur nu poşi să faci mare lucru decât să suferi şi tu alături de ei.
4. Care este cel mai important lucru pentru viața dumneavoastră pe care l-ați învățat de când sunteți în politică?
Cred că aceleaşi lucruri dacă nu eram în politică. Recunosc, politica m-a rodat şi m-a tăbăcit, cum se spune în popor. Din lecţiile de viaţă nu am luat decât ce a fost bun, lucruri care m-au ajutat să ajung unde sunt astăzi.Am dat uitării lucrurile urâte, dureroase şi am mers mai departe mult mai puternică pentru că nu-i aşa „ce nu te doboară, te întăreşte.”
5.Sunteți o persoană foarte naturală și relaxată, amestec de rafinament și eleganță. De unde și de la cine vin toate aceste calități?
Eu nu pot să spun asta despre mine pentru că aş fi lipsită de modestie.Aşa am fost de când mă ştiu, aşa am fost educată.Am avut-o model pe mama mea, care în permanență a fost un model pentru mine şi cei din jur, cu dorinţă de viaţă, de a se îmbrăca, a se aranja, de a merge în lume. Mama nu și-a aratat vârsta nicodată,și chiar dacă anii au trecut peste ea, a continuat să fie tânără şi la minte dar şi la trup.Frumuseţea sufletească a făcut-o aşa. Ea mi-a dat în permanență putere şi mereu mi-am spus: dacă ea a putu și a avut atâta dorinţă de viaţă şi s-a bucurat de fiecare zi, şi eu trebuie să fac la fel. Şi, probabil, că a avut şi o genă bună, pe care o moştenesc şi eu cu siguranţă.
6.Ce e mai grav : compromisul cu propria conștiință sau compromiterea publică?
Amândouă mi se par grave dar cel mai grav este compromisul cu tine însuţi.Atunci când eşti nevoit să faci nişte compromisuri, nu este normal. Dar, sunt momente când trebuie să le faci, că nu ai soluţie.
7.Sunteţi femeie de afaceri, aţi reuşit într-un domeniu în care concurenţa este foarte mare. Care sunt argumentele unei femei în afaceri? Care sunt ale dumneavoastră?
Da, sunt într-un domeniu de afaceri în care nu prea sunt femei.Cu toate acestea, din 1996, continui să rămân pe piaţă.A fost un pariu cu mine pe care se vede treaba, până acum, l-am câștigat. Am vrut să-mi demonstrez că pot.Nu ascund faptul că nu mi-a fost uşor. Cel puţin, ultimii ani, au fost foarte grei dar am luptat şi Dumnezeu mi-a dat putere să merg mai departe în primul rând pentru oamenii pe care îi am în subordine care au familii şi trebuie să aducă o pâine la familiile lor.Acest lucru, mi-a dat în toţi aceşti ani, cea mai mare putere. Nu-mi doresc decât să-mi ajute bunul Dumnezeu s-o duc mai departe, să trecem peste perioada asta grea şi vină una mai relaxată. Îmi doresc să vină şi timpuri mai bune, pentru că merităm acest lucru.
8. În politică ai nevoie de pile, de tupeu sau de noroc?
Eu nu vorbesc niciodată de noroc, pentru că el vine de la diavol.Pentru mine nu există cuvântul noroc.Consider că în politică nu ai nevoie nici de pile nici de tupeu.Trebuie să rămâi acelaşi om.Dacă intri în politică trebuie să încerci să faci bine oamenilor. Şi dacă ei te aleg mai departe şi te vor acolo înseamnă că ei ştiu mai bine decât tine că tu trebuie să fii acolo şi că poţi să faci ceva pentru ei.Eu nu am avut nici pile, nu am nici tupeu şi voi, cei din presă mă cunoaşteţi foarte bine iar cu norocul, nu ştiu ce să spun. Eu cred în destin, nu în noroc.
9. Care a fost cel mai mare neadevăr spus despre dvs.? Cum aţi reacţionat?
Au fost multe neadevăruri spuse despre mine dar niciodată nu am reacţionat şi nu am ajuns într-o polemică cu cei care au spus lucruri neadevărate despre mine.Voi ştiţi mai bine decât toţi, aţi trăit în oraşul ăsta şi ştiţi neadevărurile dar nu mă interesează pentru că nu sunt cea care trebuie să judec. Există o judecată divină pentru fiecare şi este mai rea decât orice.Am învăţat să nu reacţionez în niciun fel. Dacă un om mi-a făcut rău sau ştiu că îmi face rău, poate nu mă credeţi, dar seara, mă aşez în genunchi şi fac o rugăciune pentru el, pentru că este mai bine să te rogi pentru duşmani decât pentru prieteni.
10. Cum se caracterizeaza OMUL Maria Cotenescu?
Sunt un om foarte ambiţios.Sunt sensibilă, darnică, aş da şi ultimul leu pe care îl am în buzunar şi cu frică de Dumnezeu să fac rău cuiva. Înseamnă că în noaptea aia să nu mai pot să pun geană pe geană.
11. Ce ați pierdut și ce ați câștigat odată cu intrarea în politică?
Nu am pierdut nimic.Din contră, am câştigat şi asta pentru că am putut fi aproape de oameni şi să-i ajut. Nici nu cred că aş fi putut sta departe de politică.Din 1996 de când am intrat în politică am câştigat această experienţă care mi-a fost utilă.
12.Dacă ați putea da timpul înapoi, există vreun lucru pe care ați vrea să-l îndreptați?
Of, câte multe lucruri aş vrea să îndrept.Primul ar fi Justiţia care în ţara noastră nu este deloc dreaptă. Apoi, ar fi Poliţia pe care să o simţim că ne apără.Nu suntem apăraţi. Poate şi pentru faptul că nu sunt plătiţi cum trebuie.Trebuie să se schimbe sistemul pentru că Justiţia, Poliţia şi Sănătatea, Educația sunt cele mai importante instituţii pentru noi. Cel puţin Sănătatea aş dori să fie exact ca în alte ţări. Am avut norocul să fiu tratată atunci când am fost bolnavă în America şi am văzut ce înseamnă cu adevărat un sistem sanitar unde bolnavii sunt trataţi cu respect.
13.Rămâne ceva care vă dă putere să mergeţi mai departe, să vă reinventaţi ? Cine vă susţine necondiţionat?
În primul rând, soţul meu şi fetele, pentru că suntem o familie unită.Apoi, angajaţii mei pentru care trebuie să fac ceva în fiecare zi ca să-i pot să-i menţin pentru ca să le asigur o pâine.Noi, sistemul privat, o ducem cel mai greu.Dacă cei din marile instituţii ale statului nu-şi plătesc TVA-ul, impozitele ba li se dau şi prime şi li se şterg datoriile acumulate, la noi, dacă întârzii cu plata unui impozit, ţi-a blocat contul.Şi nu mi se pare corect.
14. Se spune că nimeni nu s-a născut pentru a avea succes, însă toată lumea are potenţial pentru a-l atinge. Dvs. cum aţi reuşit să aveţi succes în tot ceea ce faceţi?
Prin muncă,aş putea spune chiar foarte multă muncă.
15. Descrieţi caracteristicile unui manager de succes.
Cum să-l descriu decât „o mână de fier şi suflet de mamă”.
-Ce stă la baza succesului: talentul sau puterea interioară?
Eu aş zice: puterea interioară.
-Când şi cum l-aţi descoperit pe Dumnezeu?
De la botez eşti cu Dumnezeu.Noi nu trebuie să-l descoperim pe Dumnezeu ci el trebuie să ne descopere pe noi prin faptele noastre.Nu trebuie ca o nenorocire, o boală să te apropie de Dumnezeu.Totdeauna trebuie să fim cu el şi primul gând trebuie să fie la el. Nimic nu se face fără Dumnezeu.Cât timp ai încredere în el, nu îţi poate fii frică de nimic.
-Un OM ca dumneavoastră poate fi umilit?
Am fost de multe ori umilită.Nu cred că există om care să nu fie umilit.
-Ce ar trebui neapărat să facă un OM într-o zi, în fiecare zi?
Ceva care să-l mulţumească şi seara, când a ajuns acasă, înainte de culcare să aibă satisfacţia în suflet că a trecut o zi în care a făcut o faptă bună şi apoi, să se roage la Dumnezeu să-i dea o altă zi la fel de bună şi de ce nu,chiar mai bună.
-Dacă l-ați întâlni pe Dumnezeu, ce i-ați spune?
Doamne ajută şi ai milă de noi!
-Care este produsul de înfrumuseţare la care nu aţi renunţa niciodată?
Orice femeie îşi doreşte o cremă de calitate, un ruj şi un parfum bun.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %