Una dintre cele mai plăcute surprize ale alegerilor locale din septembrie 2020, a produs-o fiica edilului din Mihăești, Andreea Iuliana Matei Crîmpiță care a reușit să câștige din partea PSD, fotoliul de primar atât de mult răvnit de PNL-iști, implicit de Liviu Iana, cel care pe tot parcursul celor 5 mandate ale edilului Matei, i-a stat acestuia în coaste ca un junghi. A fost poate, cea mai grea palmă dată opozanților care și-au văzut visul spulberat după ce se căzniseră să urzească ditamai planul de răsturnare a edilului Matei. Și, atunci când erau convinși că vor pune mâna pe Primărie au fost făcut KO de o femeie. Păi, răzbunare mai mare ca acesta nici că-și dorea edilul Matei!!! Ei bine, după ce a trecut de exuberanța victoriei, doamna primar, și-a luat în serios funcția, și-a suflecat mânecile și s-a pus pe muncă că doar concetățenii ei i-au dat votul pentru a continua toată munca tatălui ba mai mult, să vină cu alte proiecte necesare comunității. Convinsă că are o sarcină grea și asta pentru că vine după o muncă 20 de ani a tatălui ei și așa cum însăși a declarat acest lucru o obligă și o responsabilizează pentru a demonstra că cei care au votat-o nu s-au înșelat, „ea trebuie să facă într-un mandat cât a făcut tatăl în trei”. Și, la cât este de ambițoasă, nu ne îndoim că-l va și întrece. Așadar, pentru acest mandat, doamna primar, are de dus la linia de finish toate proiectele moștenite de la tatăl ei și să demareze propriile proiecte. Acum, toată atenția ei se focusează pe finalizarea Grădiniței cu Program Prelungit și la acest capitol al Educației, vine cu un proiect de suflet și anume: construirea unei Școli Gimnaziale cu clasele I-VIII, în Mihăești. Este un fel de provocare a acestui mandat pentru care este gata să muncească pe brânci pentru a o duce la capăt. Și, până la proiectul cel mare, doamna primar și-a făcut deja încălzirea cu primul ei proiect care este tot în Educație. A primit ca sfat de la tatăl ei să nu-și bată joc de banul public, să-l drămuiască cum se cuvine pentru că ” dușmanii” stau la colț și de-abia așteaptă să-i dea la temelie. Știe că nu va fi ușor și nu se va plânge de asta niciodată pentru că știe că dacă întoarce capul are cine să-i dea un sfat ori o mână de ajutor, ceea ce este un mare avantaj. Tatiana PETRESCU
Cum v-ați lăsat convinsă să candidați în locul tatălui dumneavoastră?
– Nu a încercat nimeni să mă convingă. A fost strict decizia mea pe care am luat-o pe moment, în mai puțin de 3 minute. Nu am premeditat nimic. În momentul în care lui tata i s-a dat sentința prin care s-a stabilit că nu mai poate să candideze, am pus mâna pe telefon și l-am sunat pe soțul meu care era cu el. I-am întrebat ce fac și mi-au spus că sunt tare dezamăgiți și se întorc acasă. Atunci tata m-a anunțat că o să vină și cei de la PSD să-și desemneze candidatul. L-am întrebat cine va fi candidatul, iar el mi-a răspuns că nu știe. După 3 minute, i-am dat iar telefon soțului meu și i-am spus: „PSD va avea candidat”. M-a întrebat : „Cine?” și apoi, i-am auzit vocea tatei care m-a întrebat la rându-i: „Cine?”. Le-am răspuns: „Eu”, iar el mi-a spus: „Glumești!”. I-am zis: „Nu, nu glumesc”. Vreau să vă spun că tata nu a fost de acord cu decizia mea, la fel și mama. Singurul care m-a susținut a fost soțul meu.
Regretați decizia luată în pripă?
– Nu, pentru că am luat totul ca pe o provocare și merg cu ea până la capăt.
Care au fost proiectele pe care le-ați moștenit de la tatăl dvs și pe care trebuie să le finalizați?
– Avem de finalizat Grădinița cu Program Prelungit, o investiție pentru care am primit finanțare de la Ministerul Educației și Cercetării. Ea se va realiza în satul Mihăeşti lângă Sala de sport și aici vom avea 4 grupe cu un număr de 70 de preşcolari. Investiţia se ridică la 2 milioane lei – cheltuieli eligibile iar neiligibile la circa 446.542 lei. S-a lucrat pe repede înainte, am reușit să ridicăm clădirea și s-o acoperim, iar acum pe timp de iarnă se lucrează la interioare. Mai avem un proiect de regularizare a albiei Râului Târgului pe Valea lui Marinică care în momentul de față este realizat 80%.Este un proiect obținut prin CNI. Investiția se ridică la 3,6 milioane lei iar cofinanțarea din partea noastră este de 10.000 lei. Mai avem în lucru executarea unui foraj pentru apă la Valea Popii pe o lungime de 250 ml, cu un bazin de înmagazinare de 100mc. Am făcut acest lucru pentru a veni cu un surplus de apă la rețeaua existentă și asta pentru că în 2018-2019, am avut probleme în perioada de secetă cu locuitorii din acest sat care au rămas fără apă. Investiția a fost finanțată cu bani din bugetul local. Anul trecut, nu am reușit decât să facem forajul și urmează ca după venirea bugetului și aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2021 de către Consiliul Local să se aloce diferența de bani pentru finalizarea lucrării, circa 280.000 lei. Anul trecut, a fost prevăzută suma de 350.000 lei din care au fost cheltuiți 100.000 lei. De asemenea, vă pot spune că anul trecut, am reușit asfaltarea a 2,2 km din rețeaua de drumuri comunale de 7,02km, investiție în valoare de 2 milioane lei care a fost finanțată din bugetul local și în colaborare cu CJ Argeș. Și aceste asfaltări s-au făcut în Valea Bradului, Drăghici. Investiția de asfaltare se va desfășura pe o perioadă de 36 de luni.
Care va fi proiectul de suflet al mandatului dumneavoastră?
-Proiectul meu este construirea unei școli noi, cu clasele I-VIII, la Mihăești. Mi-am propus acest lucru chiar dacă în comună avem 5 școli care funcționează toate. Însă, avem clase în care se învață în sistem paralel, adică: un rând-clasa I, alt rând-clasa a II-a, și așa mai departe și am realizat că în aceste condiții, concurența este zero.Și există trei clase de genul acesta. Or, nu mi se pare normal să vedem copii care învață la modul acesta. Un alt proiect de-al meu care mi-ar plăcea să-l bifez în mandatul acesta ar fi executarea de șanțuri betonate în toată comuna. Îmi doresc să fac din fiecare câte ceva dar să vedem cum stăm cu banii. Este foarte greu să vii după cineva care a stat în administrație 5 mandate și mai ales să ții pasul.Eu trebuie să fac într-un mandat cât a făcut tata în trei. Dar vreau să vă spun că am și demarat un proiect pe POCU pentru care am primit finanțare și el vizează dotarea școlilor cu tablete pentru copii, laptopuri pentru cadrele didactice, ecran de proiecție, video proiector și tablă interactivăși tabletă grafică în fiecare clasă. Tabletele sunt prevăzute cu abonament internet gratuit pe 2 ani. Aportul nostru este o cofinanțare de 18.200 lei. Proiectul are o finanțare europeană și se ridică 904 105, 49 lei.
Locuri de joacă pentru copiii din comună
– În campanie, părinții mi-au cerut amenajarea a cât mai multor locuri de joacă pentru copii, și le-am promis că mă voi ocupa de acest lucru. Cum sunt un om parolist, imediat după câștigarea alegerilor, le-am identificat cu consilierii locali și am stabilit să facem în fiecare an din banii noștri cât mai multe astfel de locuri de joacă, asta în caz că nu reușim să prindem o finanțare europeană. Așteptăm să vedem care vor fi liniile de finanțare pe fonduri europene.
Canalizare in 3 sate
-Avem discuții pentru demararea investiției de canalizare în satele unde nu există rețele de canalizare: Furnicoși, Rudeni, Valea Popii și asta pentru că stațiile de epurare există și sunt funcționale.
După mulți ani, un investitor serios în Piața en gros
– Un lucru foarte bun care s-a întâmplat la nivel de Mihăești, de când am venit eu și pentru asta tata mi-a spus: „Băi, tu ești o norocoasă!”. Avem un investitor serios la paiața en gros. Ani la rândul, tata s-a chimuit să aducă un investitor și acum avem unul Este o firmă care se ocupă cu recondiționarea și fabricarea paleților. Are contract cu Dacia Mioveni și mai vroiau să mai ia două puncte de lucru în Argeș dar când au văzut spațiul, ne-au zis că până la finele anului o să mute toată flota aici și centrul de comandă să fie la Mihăești.Am încheiat un contract cu ei pe o perioadă de 10 ani cu posibilitatea de cumpărare. Asta înseamnă, bani la bugetul local.