0 0
Read Time:3 Minute, 30 Second

Scăderea natalităţii a devenit una dintre cele mai evidente probleme cu care se confruntă România în această perioadă. Primele date ale Recensământului Populaţiei publicate la finalul anului trecut de Institutul Naţional de Statistică (INS) au arătat o scădere de 1,1 milioane de locuitori faţă de recensământul din 2011, iar motivele care stau în spatele acestei scăderi sunt natalitatea în scădere continuă, migraţia şi deficitul demografic, adică numărul nou-născuţilor este mai mic decât cel al deceselor.

De altfel, numărul nou-născuţilor aproape că s-a înjumătăţit din 1990 şi până în prezent. Dacă în 1990 numărul nou-născuţilor era de 314.746, pe când în 2021 a fost de 180.735, iar în primele 11 luni din 2022 a ajuns la 157.954, conform ultimelor date publicate de INS.

La Câmpulung, natalitatea este în picaj!!!

Nici la Câmpulung lucrurile nu stau mai bine, și nu o spunem noi, ci datele statistice care spun că la Maternitatea din cadrul Spitalului Municipal Câmpulung, în ultimii 3.5 ani,  s-au născut  1102 copii. Iată cum arată statistica pe ani: 2020 = 121 copii;  2021 = 415 copii; 2022 = 452 copii iar în 2023 până acum, au fost înregistrați 114 copii. Însă, trebuie să facem mențiunea că la Spitalul Muncicipal vin să nască mămici din toate comunele limitrofe.  Acest trend s-a accentuat în ultimii trei ani și pe fondul sprijinului redus oferit de stat părinților. Avem un număr mic de creșe și grădinițe dar nici legislația nu încurajează tinerii, în special pe cei cu venituri medii, atrag atenția specialiștii. Faptul că statul nu are politici de încurajare a natalității și de susținere a mamelor face ca scăderea natalității în România să fie an de an, tot mai acută. Din păcate, nici la noi, Primăria Câmpulung nu a făcut niciun efort, cel puțin până acum,  pentru a încuraja tinerele mămici să aducă pe lume copii și nici nu s-a gândit să  le acorde vreun stimulent  financiar  la fiecare nou născut adus pe lume.  Consilierii PNL Câmpulung au decis ieri, să propună un Proiect de Hotărâre privind acordarea unui stimulent financiar în valoare de 1500 lei la nașterea  fiecărui nou născut pentru a motiva familiile tinere să-și dorească nașterea a mai multor copii. Care vor fi șansele ca acest PH să treacă în Consiliul Local vom vedea dar chiar și așa, ideea nu este rea deloc dacă ținem cont că multe primării din țară aferă aceste stimulente. Pe ultima sută de metri am făcut rost și de statistica deceselor în cei trei ani și jumătate și trebuie să recunoaștem că datele sunt îngrijorătoare. Așadar, în 2020  = 581 decese; 2021 = 722 decese; 2022 = 555 decese și 2023 = 206 decese.  În total 2064 decese.

.Iată ce cuprinde Proiectul de Hotărâre inițiat de consilierii PNL Câmpulung:

” Consilierii PNL: Anca Dumitrescu, Nicolae Zaharia, Cristinel Crețu, Ionel State au depus astăzi, 14 mai 2023, la Regiastratura Primăriei Câmpulung un Proiect de Hotărâre privind acordarea unui stimulent financiar în valoare de 1500 lei pentru fiecare nou născut  din bugetul local.

Să nu uităm că statisticile demografice din ultimii ani, sunt alarmante! Dacă în 2002, populația municipiului Câmpulung număra peste 38.000 de locuitori, în 2011, a scăzut la 31.500 locuitori, iar după ultimul recensământ al populației și al locuințelor din 2021, cifrele au arătat un număr de 27.500 locuitorii, fiind date provizorii.

Nu este timp de pierdut! Se impun măsuri rapide care să susțină creșterea demografică în Câmpulung. Iar acordarea unui stimulent financiar pentru nou născuți în cuantum de 1500 lei este o măsură foarte bună, un ajutor real pentru familiile de tineri câmpulungeni dar mai ales, o modalitate de revitalizare a populației municipiului Câmpulung pe termen mediu și lung.

Avem convingerea că proiectul va fi introdus pe Ordinea de zi a ședinței ordinare de Consiliu Local din această lună și că Executivul din Primăria muncicipiului Câmpulung va înțelege că este vorba de un minim efort financiar iar întreg Consiliu Local va lăsa deoparte culoarea politică pentru a gândi în perspectivă.

Proiectul nu are nicio conotație politică. Este un prim pas spre susținerea natalității prin sprijinirea câmpulungenilor atunci când aduc pe lume o viață nouă „, se arată în comunicatul trimis de PNL Câmpulung. Tatiana PETRESCU

 

.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %