0 0
Read Time:8 Minute, 27 Second

Cel cu care am stat de vorbă zilele trecute a fost şi a rămas unul dintre cei mai valoroşi pugilişti pe care i-a avut Câmpulungul în perioada anilor 80. Nu credem că v-am pus la grea încercare memoria pentru că suntem convinşi că gândul dumneavoastră s-a dus imediat la…VIOREL IOANA. Şi, nu greşim când afirmăm că VIOAREL IOANA chiar dacă era un „semiuşor”, a cântărit şi încă mai cântăreşte foarte greu în sportul cu mănuşi pe care l-a practicat cu pasiune şi devotament 12 ani. Au fost 12 ani de muncă dar şi de glorie, ani în care boxul muscelean se afla în primele opţiuni ale iubitorilor de sport din oraşul nostru. Aşa cum declara maestrul Cristian Panaitescu, Ioana, a fost alături de Aurel Simion unul dintre cei mai compleţi boxeri musceleni şi asta pentru că dispunea din belşug de viteză, tehnică, forţă, tenacitate, ambiţie şi inteligenţă. Acest amalgam al calităţilor l-au ajutat să exceleze în careul magic. Despre Ioana am mai putea spune că a fost singurul pugilist muscelean care a participat la două CM, Olimpiadă, C.E şi Campionate Balcanice de unde s-a întors cu laurii victoriei dar şi cu recunoaşterea calităţilor lui. Tatiana PETRESCU

– categoria: semiuşoară(60kg)
– lovitura preferată: directă de stânga
– zodie: Săgetător
– data naşterii: 23 noiembrie 1958
– adoră să mănânce pepene
– 1984-Olimpiada de la Los Angeles
– 1982-campion naţional seniori, CM de la Munchen-locul 3, maestru emerit al sportului, declarat „Cel mai bun semiuşor „din Europa
– 1981- a câştigat turneul internaţional Centura de Aur la Box, C.E de la Tampere-Finlanda-locul 5
– 1980-campion naţional seniori, campion balcanic seniori (Bulgaria)
– 1979-vicecampion naţional
– 1978-CM din Belgrad -locul 5
– 1977-campion balcanic de juniori (Atena)
– 1976-vicecampion naţional
– 1975-a câştigat Criteriul Tineretului şi a fost declarat „Cel mai tehnic boxer”

La box pentru a apăra onoarea fetelor

„Atunci când eram elev la Grupul Şcolar ARO, în 1973, au venit la şcoală antrenorul Cristian Panaitescu şi Gheorghe Vlad cu nişte perechi de mănuşi de box şi ne-au întrebat care are curajul să se bată la mănuşi. M-am dus şi eu şi mestrului Panaitescu i-a plăcut cum mă mişcam. Dar nu acesta a fost pasul către box.Eu eram în acest timp la lupte, la maestrul Cloţ. O întâmplare însă m-a determinat să vin la box. În clasa noastră erau foarte multe fete şi cum stăteam la internat, într-o seară împreună cu o colegă de-a mea am venit la cantină pentru a mânca.Acolo, la intrare se afla un băiat mai mare decât noi care atunci când a văzut-o pe colega mea a început să se ia de ea, s-o agaţe.Eu m-am luat de el şi i-am spus să se potolească fără să mă gândesc că tipul va ricoşa. Mi-a dat o palmă şi incidentul s-a oprit aici. Cu orgoliul rănit a trebuit să accept ceea ce mi s-a întâmplat dar din seara aceea, mi-am jurat că lucrurile nu vor rămâne aşa. Peste câteva zile, m-am dus la box pentru a învăţa să mă apăr şi culmea, a început să-mi placă.De atunci am rămas acolo.”

Urmărindu-l şi admirându-l pe Simion Cuţov

„În 1976, a fost Olimpiada de la Montreal. Atunci l-am văzut pentru prima dată boxând pe Simion Cuţov. În mintea mea de copil, îmi doream să fiu ca fel, să boxez ca el şi mai ales, să ajung şi eu la Olimpiadă.Nu m-am gândit niciodată că soarta va face în aşa fel încât într-o zi, voi ajunge coleg chiar cu idolul meu, Simion Cuţov. Acest lucru s-a întâmplat după doi ani, când am participat la C.M din Belgrad unde am fost singurul român din echipă care a câştigat două meciuri, clasându-mă pe locul 5.După 4 ani, am participat la al doilea CM, în 1982, în Munchen unde am luat locul 3”.

Primul meci-prima victorie

„Evident că nu poţi uita primul meci. Am avut nişte emoţii groaznice. Îmi amintesc că am mers la Poienarii de Muscel şi spre bucuria mea, am câştigat în faţa lui Ştefan Smadea din Câmpulung.Victoria mi-a dat aripi pentru că acum, eram sigur că pot face treabă după prima mea experienţă în ring. A venit apoi, al doilea meci, la Lereşti, unde şi aici am câştigat în faţa unuia din Târgovişte.”

Un boxer complet

Viorel Ioana avea un stil de luptă foarte bine pus la punct. De-a lungul anilor, a reuşit să devină ceea ce se numeşte în box un „boxer complet” pentru că stătea bine la toate capitolele: tehnică, viteză, rezistenţă. Era cunoscut pentru directele de stânga-dreapta năucitoare combinate cu serii de lovituri la corp şi figură cu care-şi punea la podea adversarii.Lovea bine din toate poziţiile şi practica un box care plăcea ochiului aşa cum spunea deseori maestrul Panaitescu.Toate acestea l-au făcut pe Ioana să devină în cei 12 ani de box cel mai iubit pugilist al CSMuscel. În perioada anilor 80, acesta era vedeta dar şi mândria Câmpulungului alături de vestitul autoturism de teren ARO, Viorel Ioana, a făcut ca numele Câmpulungului să fie cunoscut în ţară.Aceleaşi lucruri se pot spune şi despre ceilalţi pugilişti ai acelor timpuri în care boxul era la loc de cinste.

Prima medalie a fost de argint

„Prima medalie a fost de argint şi a venit în urma C.N de Juniori de la Bacău, unde am pierdut finala în faţa lui Constantin Cercel de la Dinamo fiind furat de arbitrii. După acest campionat am plecat la Balcaniadă care s-a ţinut la Atena şi am devenit campion balcanic.Asta se întâmpla în 1977.”

L-a făcut K.D pe Mircea Fulger

În 1979, la finala Campionatului Național, Viorel Ioana, se întâlneşte în ring cu colegul de club şi prietenul Mircea Fulger care boxa la aceeaşi categorie:60 kg-semiuşoară. S-au întâlnit atunci două orgolii dar cel care a avut de câştigat a fost Ioana care l-a „scrutcircuitat” pe Fulger, făcându-l „knok down” pentru câteva secunde. Meciul este câştigat la puncte de Ioana cu scorul de 5-0 care merge mai departe dar în meciul următor este învins de un sportiv de la Steaua, Livadaru.

Ţeapă cu dolari falşi în Sofia

Fiind un sportiv de performanţă, Ioana, a avut posibilitatea ca până la Revoluţie, să facă deplasări în străinătate,acolo unde avea turnee. Aceste deplasări nu erau lipsite de aventuri. Una dintre acestea este povestea dolarilor falşi cu care au luat ţeapă el şi Gheorghe Simion tatăl vestiţilor boxeri Marian şi Dorel Simion. Cu zâmbetul pe buze, Ioana povesteşte ce i s-a întâmplat la Sofia:
” Am plecat la Sofia, într-un turneu.După efectuarea cântarului, aveam liber la cumpărături. Am plecat din camera de hotel pentru a cumpăra valută de la bişniţari. Am vorbit cu unul, i-am plătit pentru 100 dolari,am luat banii şi am plecat spre hotel. Când am ajuns în cameră şi m-am uitat mai atent la bani, am realizat că erau doar 10 dolari, ci nu 100. Zeroul de la 10 era împărţit în două.Cum o „luasem”, am tăcut din gură. După o jumătate de oră, îl aud pe Simion cum înjura pe coridor. Am ieşit la el şi l-am întrebat ce s-a întâmplat. Mi-a spus că a fost ţepuit cu 300 de dolari falşi care erau de fapt, 30. Râzând i-am spus: „Taci dracului din gură că eu am luat ţeapă primul. Vedem noi, ce facem!” şi l-am tras în cameră. După ce ne-am liniştit, Simion îmi zice: ” Ce facem, mergem după ei?” Şi am plecat. Am intrat într-un restaurant şi am dat peste nişte bulgari care vindeau aur. S-au aşezat la masa noastră şi am început să ne tocmim. Cum noi ştiam ce bani avem încercam să ţinem la preţ. La un moment dat, am făcut târgul şi eu am cumpărat 3 ghiuluiri iar Simion, tot atâtea. Unul dintre bulgari a scos un calculator pentru a face calculele. De cum l-a văzut, Simion mi-a spus printre dinţi: „Le luăm şi calculatorul şi-l vindem.” Am luat inelele şi calculatorul, le-am dat banii şi am plecat. Toată lumea mulţumită, mai ales noi că scăpasem de dolarii buclucaşi. Ne-am întors la hotel şi ne-am văzut de treburi. A doua zi de dimineaţă, la hotel, zarvă mare: venise poliţia. Eu cu Simion înlemnisem. Ne-am gândit că s-au prins ăia că le-am „tras” ţeapă şi ne-au reclamat la poliţie. Dar a fost o alarmă falsă. Nu venise pentru noi.” Şi asta este doar una sutele de întâmplări hazlii prin care a trecut inevitabil orice sportiv.

Dan Iosif l-a ajutat să fie poliţist

„În 1994, am fost chemat să premiez la Bucureşti, nişte sportivi care participaseră la Turneul Internaţional „Centura de Aur” la box. Acolo, l-am cunoscut pe Dan Iosif care m-a întrebat dacă nu vreau să lucrez la Cotroceni, să lucrez pentru el. I-am spus că aş vrea să lucrez în Poliţie şi mi-a spus să-l caut. Aşa am făcut, m-am dus la Cotroceni şi după discuţia avută cu el m-am înscris la nişte cursuri la Câmpina. Am dat examen şi am intrat în Poliţie şi viaţa mea a căpătat altă turnură.”

Apreciat de actorul Jean Paul Belmondo

Atunci când a participat la Campionatul Mondial din Germania, Viorel Ioana, a făcut un meci de zile mari cu un pugilist cubanez Angel Herera Vera fiind aplaudat la scenă deschisă de publicul spectator. După terminarea meciului, actorul Jean Paul Belmondo, care asistase la gală a cerut să-l felicite pentru prestaţia avută în ring. A fost o onoare pentru Viorel Ioana să i se recunoască valoarea.Şi, recunoaşterea nu s-a oprit aici pentru că imediat ce s-a întors în ţară, pe Ioana îl aştepta o surpriză şi mai mare: organizatorii C.M îl declaraseră „Cel mai bun semiuşor din Europa” şi au trimis în acest sens, un fax la F.R.Box.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %